En präktig värmebölja har parkerat över länet och människor trängs och svettas på badplatser, i parker och på stadens gator. Men hög värme kan skapa hälsoproblem och man bör vara medveten om riskerna med värmen och se till att skydda sig.
Många äldre finner den tryckande hettan plågsam och på äldreboendet Öjagården kämpar personalen för att de boende ska må så bra som möjligt. Boendechefen Lena Leijon säger att man har svårt att hålla nere inomhustemperaturen och att man får en del klagomål.
Fläktar på rummen
– Jag vet inte exakt hur varmt det är men jag skulle tro att det ligger på 26 till 27 grader. Vi har ingen klimatanläggning och den vanliga ventilationen orkar inte hålla nere temperaturen. Vi har köpt in fläktar som vi använder i våra utrymmen. De boende har också fläktar på rummen, säger Lena Leijon.
På Öjagården har man ännu inte behövt tillkalla läkarhjälp till följd av värmen men Lena Leijon säger att många av de boende klagar på värmen och har svårt med andningen när luften blir kvav och tung.
– Vi försöker hjälpa dem så gott det går. De boende får komma ut och sitta i skuggan där det fläktar. Många av de äldre som är kraftlösa har svårt att få ner så mycket vätska som behövs. Vi ger dem isglass att äta och ibland vill de ha en isbit att suga på.
Småbarnsföräldrar ringer
Sjukvårdsupplysningen (1177) är det nummer man kan ringa om man behöver hjälp med att klara värmen. Är man akut dålig uppmanas man dock att ringa 112.
Jessica Nilsson jobbar på Sandens hälsocentral i Boden och var den som svarade när PT ringde upp. Hon berättar att den som ringer anonymt till 1177 kopplas till någon hälsocentral i länet medan den som uppger sitt personnummer i första hand kopplas till en hälsocentral i samma kommun.
Själv har Jessica ännu inte tagit emot något "värmerelaterat" samtal men säger att man i de fallen har ett centralt rådgivningsstöd man följer och att de symptom som uppringaren beskriver avgör vilka råd som ges.
– Vanliga symptom för värmeslag, som är ett allvarligt värmerelaterat tillstånd, är hög feber, kräkningar, snabb puls, uttorkning och yrsel. Om någon ringer in med dessa symptom så hänvisar vi dem till 112, säger hon.
Hon säger att vanliga uppringare är småbarnsföräldrar, som ringer för sina barns räkning.
Uttorkning
– Små barn har svårare att reglera värmen och blir fortare uttorkade än vuxna.
Och värmen ser ut att hålla i sig och kommande vecka kan bli extra besvärlig för landets äldre och sjuka. SMHI varnar för temperaturer uppemot 30 grader och har gått ut med ett meddelande i syfte att varsla kommuner och landsting om att extra åtgärder kan behövas. Klass 1-varningen om mycket höga temperaturer gäller Västernorrland, samt Västerbottens och Norrbottens kustland. Och för större delen av landet väntas minst 26 grader under veckan. Något som ökar dödligheten med omkring 10 procent, enligt svensk forskning.