Kungsörnsparen i Markbygden tillhör de revir i Norrbotten med bäst reproduktionsframgång. De lyckas oftast med häckningen varje år till skillnad mot länets andra kungsörnar som får fram ungar i genomsnitt vart tredje år.
– Vi är tyvärr ganska övertygande om att reproduktionen kommer att sjunka. Det finns också farhågor om att många fåglar kommer att dödas i en så stor vindkraftanläggning som det här är fråga om, säger Ove Persson i Piteå, Norrbottens ornitologiska förening, som vill höja skyddsavståndet.
I Markbygden vinds ansökan om utbyggnad av etapp två föreslås en skyddszon på två kilometer från kungsörnsbon – samma avstånd som gäller för etapp ett. Det räcker inte enligt Naturvårdsverket som vill inrätta en skyddszon på tre kilometer samt att bolagets villkor kompletteras så att skyddszoner även upprättas runt alternativbon.
– Det finns fler kungsörnsbon i det här området jämfört med det förra området. Det är ett känsligare område, säger Helen Lindgren, miljöjurist på Naturvårdsverket.
”Döda örnar”
Miljö- och byggnämnden i Piteå vill att bolaget genomför detaljerade GPS-sändarstudier för att avgöra utseendet på örnarnas revir. Kärnområdet ska sedan helt undantas för vindbruk. Alternativt skall bolaget hålla ett skyddsavstånd till närmaste dokumenterade kungsörnsbo på fyra kilometer.
– När örnarna dyker för att ta sitt byte är de blinda för vingarna och det har påträffats döda örnar på andra ställen. Därför vill vi ha så stor skyddszon som möjligt så att risken för örndöd minimeras. Vi är rädd om våra örnar och hoppas att sunt förnuft får råda. Men jag förstår också bolaget. Dom tappar många snurror om det här skulle gå igenom, säger Björn Berglund (S), ordförande i nämnden.
”Finns alltid en risk”
Enligt bolaget är skyddszonerna för kungsörn tillräckliga och utformade efter forskning, samråd med länsstyrelsen i Norrbotten samt fleråriga studier av örnarnas rörelse i de aktuella reviren.
– Vi är väldigt mån om att skydda kungsörnarna och vi har föreslagit skyddsåtgärder så att det inte ska bli en stor påverkan på örnarna. Naturligtvis kan man aldrig säga att det aldrig kommer att dö någon kungsörn. Det finns alltid en risk. Men genom att vidta åtgärder så minskar man risken, säger Kristina Falk.