"Vi måste prioritera"

I botten är det en resursfråga och då handlar det om att prioritera. Väntetiden kan därför variera över tid.– Just nu är den åtta veckor, säger Carin Boström, enhetschef vid socialtjänsten i Piteå.

Enhetschefen Carin Boström säger att det är en resursfråga och att det handlar om att prioritera.

Enhetschefen Carin Boström säger att det är en resursfråga och att det handlar om att prioritera.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-05-24 07:30

Åtta veckor, just nu, men för paret Fredriksson/Iversen handlar det snarare om tolv veckor. De har väntat sedan 21 april och fått en tid först någon gång i juli.

Är det rimligt?

– Rimligt? Ja, vi är tvungen att prioritera. Vi har sex tider i veckan för vanliga faderskapsintyg.

En formalitet

Vanliga faderskapsintyg handlar om föräldrar som bor på samma adress och är överens om att barnet är deras gemensamma. En formalitet som tar en halvtimme.

– Vi har många komplicerade faderskapsärenden också och då kan utredningstiden ta mycket längre tid.

Men borde det inte gå att beta av de vanliga faderskapsärendena i snabbare takt?

– Vi har två heltider som har hand om alla familjerättsliga frågor. Förutom faderskapsärenden handlar det om allt från adoptioner till vårdnads-, boende- och umgängesutredningar. Vi måste prioritera.

På BB

Varför kan inte vanliga faderskapsärenden klaras av redan på BB, det borde väl spara tid?

– I vissa länder är det så, men i Sverige har vi inte kommit längre än till ett lagförslag trots att många är positiva till en förändring.

På Skatteverkets hemsida står det att reglerna för faderskapsintyg är "väldigt gammeldags", är det så?

– Föräldrabalken har kanske inte hängt med på vissa områden, exempelvis är många föräldrar inte gifta, säger Carin Boström.

FAKTA Faderskapsintyg

När barnet föds fyller barnmorskan i en födelseanmälan som skickas till skatteverket där mamman är folkbokförd. Där registreras barnets födelse i folkbokföringsregistret och barnet får därmed ett personnummer.

Pappan räknas automatiskt som pappa endast om paret är gifta.

Om inte så måste pappan besöka socialtjänstenen i hemkommunen för att fastställa faderskapet.

Detta görs skriftligen med två stycken vittnen som intygar att det är du som skrivit på papperet. Vittnena ordnas av socialtjänsten.

I samband med bekräftandet av faderskapet kan föräldrarna även anmäla gemensam vårdnad om barnet.

Det är först när faderskapsintyget undertecknats av båda föräldrarna, och godkänts av socialnämnden, som barnets juridiska rättigheter såsom arvsrätt, rätt till faderns efternamn och så vidare kan tillvaratas.

Utan ett faderskapsintyg är endast mamman juridisk företrädare (pappan har till exempel inte rätt till barnbidrag eller föräldrapenning) för barnet, vilket kan leda till stora komplikationer om det händer henne något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om