Bland andra Laila Andersson, vars man bor på Rosågränd (se artikeln intill), blev upprörd över den hårda och torra pannkaka som serverades förra veckan.
– Synpunkterna runt pannkakan har vi fått in och vi har tagit till oss av kritiken, säger Maria Stoltz.
Upplever du att maten blivit sämre över tid efter den nya kostorganisationen, får du sådana signaler?
– De signaler jag har fått från anhöriga och gäster är att det finns mycket stora behov av individuellt anpassade måltider och behov av valmöjligheter. Vi har i år breddat menyn inom äldreomsorgen till val mellan tre olika maträtter. Tanken är att vi ska utveckla detta ytterligare, säger Maria Stoltz.
Hon har även fått önskemål om att anställa en kommundietist som då skulle kunna göra individuella uppföljningar av alla äldre med någon form av matproblematik.
Allt äldre
– De som bor på boendena blir allt äldre och med stigande ålder ökar matproblematiken och då även kritiken mot måltiderna. Det är nog så att majoriteten av våra gäster inte klarar av eller har andra behov än vad den vanliga maten klarar att uppfylla, säger Maria Stoltz.
Hon berättar att den kategori äldre som bor på kommunens äldreboenden i dag fanns på landstingets långvårdsavdelningar för 25 år sedan. Då fanns en dietist knuten till varje avdelning.
– Min absoluta övertygelse är att skulle vi ha en dietist som länk mellan vård och kök skulle vi klara av att ta hänsyn till individuella behov på ett mycket mer tillfredsställande sätt än vi gör nu. Våra äldre har rätt till bra mat och vi vill inget hellre än att laga den rätta maten till rätt person.