Han och ETC:s vad Magnus Marklund (som fortsätter som vd i SP Energy Technology center) ser flera fördelar med att ETC:s verksamhet fortsatt ska ske i nytt SP ägt bolag.
– Ska vi göra det vi behöver vi i framtiden verka i en större kostym, säger Magnus Marklund.
ETC:s styrelseordförande Erik Persson pekar på att ETC var absolut inte i något krisläge som motiverade övergången.
En smyckad brud
– Det är handlar om att tänka långsiktigt där ETC står för goda industriupplägg. Det är en smyckad brud som går in i SP med bra och kunnig personal, det är den som är balansräkningen, säger han.
Han pekar på att med SP får ETC tillgång till ett större nationellt och internationellt nätverk. Det varumärke ETC byggt upp kommer att stärkas och med SP som aktör kommer mer forskning att lockas till Sverige, menar Erik Persson.
SP:s avdelningsdirektör John Rune Nielsen säger att SP behöver öka sin kompetens.
– Vi står inför nya utmaningar och behöver en större sektor att verka inom med större kapacitet. Det kan ETC bidra med, säger John Rune Nielsen, som avfärdar risken att SP på sikt väljer att upplösa det nybildade bolaget.
– Vi gör inte något sådant här med avsikt att upplösa det. Vi gör det för att stärka den lokala närvaron.
Diskuterat med personalen
Magnus Marklund säger med anledning av Esbjörn Petterssons kritik:
– Vi har fört långa och många diskussioner med personalen och det hade vi efter att styrelsen tog sitt inriktningsbeslut för ett år sedan, säger Magnus Marklund, som betonar att ETC:s verksamhet ska fortsätta som tidigare.
– Och alla har valt att skriva på anställningskontrakten, påpekar Erik Persson.
SP:s koncernchef Maria Thorsand kommenterar bolagsbildningen i ett pressmeddelande med att, "Affären innebär att vi får större kapacitet att arbeta med stora forskningsprojekt och vi får bredare kontaktytor mot företag, organisationer och universitet i Norrbotten".