Axel Oxenstierna lade grunden till Sveriges moderna länsindelning redan 1634. Sedan 1910 har inte mycket hänt och länsstyrelserna utgör statens lokala administration i dagens 21 län. I varje län, förutom Gotland, finns ett landsting med folkvalda politiker som ansvarar för bland annat sjukvården.
Bilda regioner
Redan 1997-98 slog ett antal län ihop och organiserade landstingets uppgifter i regioner, exempelvis Region Skåne. I år har bland annat Jämtlands landsting ombildats till region.
I Norrbotten har det under 2000-talet funnits en vilja, inte minst från Socialdemokraterna, att bilda en storregion. Målet var att slå ihop Norrbotten med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. En annan möjlig väg var att slå sig ihop med enbart Västerbotten.
Redan 2007 föreslog Ansvarsutredningen på riksplanet en ny indelning av Sverige i 6-9 regioner, men det arbetet lades på is. Politiska låsningar, svårigheter att komma överens om geografiska gränsdragningar och ett ringa stöd från den borgerliga regeringen omöjliggjorde en större regionreform i landet.
Tagit ny sats
I Norrbotten har landstingspolitikerna tagit ny sats, men den här gången är tanken att enbart bilda Region Norrbotten. Alla partier, utom Moderaterna, i landstingsstyrelsen är överens om den saken och en ansökan "om övertagande av det regionala utvecklingsansvaret" har skickats till regeringen.
Det innebär i korthet att landstinget vill ta över länsstyrelsens statliga regionala utvecklingsansvar. Detta för att få ett tydligare regionalt ledarskap med målet att få större kraft i frågor som är av vikt för länets utveckling.
Det handlar om kontrollen över ett antal miljoner och landstinget (som det enda folkvalda organet på regional nivå) anser att ett direktvalt regionfullmäktige med egen beskattningsrätt har bäst förutsättningar att hantera regionala utvecklings- och tillväxtfrågor i Norrbotten.
Sjukvårdens utmaningar
Men en betydligt större utmaning är framtidens hälso- och sjukvård. 2013 föreslog Göran Stiernstedt, nationell samordnare på socialdepartementet och därmed underställd dåvarande socialministern Göran Hägglund (KD), att antalet landsting bör minskas till sex regioner för att klara just den utmaningen.
Stiernstedt slog fast att dagens indelning av sjukvården inte har förutsättningar att möta framtidens krav och utmaningar och att detta får till följd att vården inte blir jämlik i Sverige.
"Den organisatoriska lösningen är av mindre betydelse. Det viktiga är att radikalt minska antalet och skapa regioner med tillräckliga resurser och därmed utvecklingskraft. Ett mindre antal får också så mycket lättare att klara en nödvändig nationell samordning."
Färre och större
Det råder ingen tvekan om att sjukvården på många håll har problem med ekonomin. Norrbotten är bara ett landsting där pengarna inte vill räcka till.
Huruvida bildandet av Region Norrbotten kan råda bot på den saken är kanske mer osäkert.
Som ett brev i tiden publicerade den socialdemokratiska civilministern Ardalan Shekarabi ett debattinlägg med rubriken "Ny regionform ska göra landstingen färre från 2019" den 23 mars i år.
Shekarabi går uppenbarligen på den nationella samordnaren Göran Stiernstedts linje och skriver bland annat att "Landstingens storlek är därtill varierande, vilket ger ojämlika förutsättningar vad gäller möjligheten att garantera alla medborgare tillgång till likvärdig vård".
Han pekar på att landstingen inte har tillräcklig volym för att göra effektiva investeringar samt svårt att bedriva forskning och vård av högsta kvalitet. Detta i sin tur försvårar, enligt Shekarabi, kompetensförsörjningen och utvecklingen av spetskompetens.
På gång
Så frågan, som PT ska försöka få svar på i ett antal artiklar, är om ett Region Norrbotten verkligen har muskler att möta dessa utmaningar.
Den nationella samordnaren Göran Stiernstedt tycker i vart fall inte det och han poängterar vikten av att starta förändringsarbetet till färre regioner så snabbt som möjligt eftersom en reform av den här storleken tar ett antal år att genomföra.
Ardalan Shekarabi säger att "Senast i december 2017 bör beslut fattas om ändrad landstingsindelning för att ett eller flera regioner ska kunna bildas den 1 januari 2019".
Som ett tillägg kan nämnas att Norge har förstatligat sjukhusvården inom ramen för fyra statligt ägda regionala bolag och att Danmark har slagit ihop sina "landsting" till ett litet antal regioner.