Förbundet Sveriges dövblinda, FSDB, tog upp domen i ett särskilt yttrande i den nyligen avslutade LSS-utredningen gällande Evelina Lindberg. FSDB skriver: ”Den påverkar de mest utsatta personerna som inte har någon syn eller hörsel kvar. De är ytterst få. Vi har inga exakta siffror men gissar på knappt 100 personer i hela landet. Vi anser att det är ett grovt fel att personer som inte har några syn- eller hörselrester kvar ska beställa tolk för all sin kommunikation i vardagen. Som att kunna gå och handla mat, göra ärenden, eller kommunicera i hemmet med familj, hemtjänst eller hantverkare. För att kunna beställa tolk krävs minst 48 timmars framförhållning och en planerad aktivitet som tolkcentralen kan säga nej till. Det har inga likheter med personlig assistans.”
Ann Wennerkull, verksamhetsområdeschef på kommunen för vuxna funktionsnedsatta, lämnar inga kommentarer om det enskilda ärendet, men säger att kommunen följer gällande praxis.
– Det görs alltid en utredning där man kommer fram till vilken mängd assistans som anses ge skäliga levnadsvillkor. Om en person inte är nöjd går det alltid att överklaga, säger hon.
Varför kan hon inte få fortsatt personlig assistans?
– Vi följer den praxis som gäller och Högsta förvaltningsdomstolen har bedömt att kommunikation via taktilt teckenspråk inte är ett grundläggande behov.
Jobbar kommunen utifrån individens behov i centrum, ibic?
– Ibic är en utredningsmodell som används inom Piteås äldreomsorg bland annat. Vi överväger att börja göra det för vuxna funktionsnedsatta men använder det inte i nuläget.