I går samlades ett gäng "gamla" socialdemokrater i sossestugan i Piteå till möte och det rådde ingen tvekan om att krisen i partiet är ett stort samtalsämne. Torsten Hedman, tidigare fullmäktigeledamot och ordförande i miljö-och hälsoskyddsnämnden, Sven-Erik Olofsson, 87, tidigare anställd vid facket Byggnads, och Arne Pettersson, 85, IOGT/NTO, som varit med i S sedan 1942, hade åsikter.
Torsten Hedman beskriver läget i partiet som att det råder splittring vilken politik som ska föras.
- Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag tycker om Håkan Juholt. I sitt första anförande tog han upp kulturpolitiken och han satte barnfattigdomen och arbetslösheten på agendan Han får godkänt även om de fadäser han gjorde var onödiga, säger Torsten Hedman, som vill se Anders Sundström, vd på Folksam, som ny ledare.
Vill skapa löpsedlar
- Han fick saker uträttade när han var kommunalråd i Piteå. Han är lite lik Göran Persson, tycker Torsten Hedman.
Anders Sundström togs dock emot med viss tveksamhet av andra vid bordet. En person med sex miljoner i årslön kanske inte vill återvända till den betydligt lägre avlönade politiken, sades det.
Sven-Erik Olofsson, anser att en stor del av Juholtaffären kan tillskrivas media och behovet av att skapa löpsedlar
- Vi får uppgifterna i Juholtaffären via tidningarna. Jag känner en förtvivlan över att det kan bli så här. Det har gått helt överstyr, säger Sven-Erik Olofsson, som inte heller litar på partiets dystra opinionssiffror.
Han tror att S klarar krisen.
- Men det kommer att ta tid!
Arne Pettersson beskriver läget som bekymmersamt.
- När jag gick med var det kamp om brödet och rätten att ta realexamen. Nu har S börjat ta upp utanförskap och barnfattigdom och det är trots allt bra, säger Arne Pettersson som tycker att Carin Jämtin är ett gott alternativ.
Politiken flyttad
Piteå arbetarekommuns ordförande Bengt Ek:
- Det är lindrigt sagt besvärligt att vara utan partiledare. Det känns sorgligt att Juholt gick eftersom han lyfte fram S:s grundideologi på ett bra sätt.
Bengt Ek anser att de senaste åren har S gjort en förflyttning i politiken där partiet gått allt för mycket på den borgerliga regeringens tal om att konkurrensutsätta delar av välfärden.
-Det finns en strömning i partiet som förordar det, men det finns även andra drivkrafter, säger Bengt Ek, som ser två alternativ inför valet av ny ledare.
Ett är att sätta in någon kortsiktigt i avvaktan på ordinarie kongress 2103, alternativt att kalla in en extra kongress där Bengt Ek ser två tänkbara namn, Jan Eliasson och Veronica Palm.