Veronica fick lägre lön då hon var barnledig

En arbetsgivare får inte missgynna den som är föräldraledig på något sätt. Ändå får de generellt lägre lönepåslag, berättar en kvinna.

Kom efter. Veronica har jobbat som undersköterska bland annat inom äldreomsorgen flera år. Under sin föräldraledighet fick hon lägre lönepåslag än sina kamrater. (Arkivbild)

Kom efter. Veronica har jobbat som undersköterska bland annat inom äldreomsorgen flera år. Under sin föräldraledighet fick hon lägre lönepåslag än sina kamrater. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2016-08-02 05:00

Hon har själv drabbats av det tråkiga fenomenet. Som ung småbarnsmamma och undersköterska i kommunal regi har hon upprepat fått lägre lönepåslag än sina arbetskamrater då hon varit hemma med bebis.

– Och när jag ifrågasatte det, fick jag höra att det berodde på att jag inte varit där ... men det beror ju just på att jag varit föräldraledig, och det ska inte få påverka!, säger Veronica, som väljer att berätta anonymt.

Hon konstaterar att både facket och diskrimineringsombudsmannen, DO, menar att man ska utgå ifrån förhållandet innan barnledigheten då någon är hemma med småbarn, men att det inte fungerar.

– Ett år kom det till och med upp en lapp på kylen på jobbet där det stod att individuell lönesättning tillämpades, men att föräldralediga skulle få en lägre summa, berättar Veronica, som trots det uppenbara missgynnandet upplever att facket varken vill eller vågar ta i saken.

– Det fanns också en slags enkät som skulle ligga till grund för lönepåslaget, hade man "alla rätt" fick man en summa som sedan minskade om man svarat fel på nån fråga. När jag undrade hur jag skulle kunna svara på exempelvis hur många personalmöten jag deltagit i under året, då jag varit hemma med barn, fick jag höra att vi föräldralediga skulle få samma, lägre summa istället.

Enligt Veronica är det här standard, då det gäller lågavlönade kvinnor i kommunal tjänst. Och får man då flera barn efter varann, ja då halkar man hjälplöst efter.

Hon menar också att det finns en "tig-och-jobba-på-attityd", att man behandlas ännu sämre/straffas om man ifrågasätter arbetsförhållanden.

– Av den anledningen vill jag inte berätta öppet, det blir bara värre då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om