Vedeldning försvårar bättre miljömål

MILJÖMÅL. Länsstyrelsen har under hösten utvärderat Norrbottens miljökvalitetsmål. Resultatet är nedslående; inget av de sexton miljömålen bedöms kunna nås utan att ytterligare åtgärder sätts in. Sex av målen, bland annat det om frisk luft, kommer inte att kunna nås även om insatser görs.

Piteå2006-12-08 00:00
Allt är som bekant relativt och trots att Norrbottens miljömål inte nås, så är läget på miljöområdet trots allt förhållandevis gott i den här regionen.

- I ett europeiskt och nationellt perspektiv har vi en bra miljö i Norrbotten. Därmed inte sagt att vi skulle vara förskonade från miljöproblem, säger Marie Björklund, samordnare för miljömålsuppföljningen på länsstyrelsen i Norrbottens län.

Norrbotten är i övergripande drag mer förskonat än övriga landet från stora utsläpp av miljögifter, nedfall av försurande ämnen samt övergödning. Det är ganska rent i Norrbotten, för länet i stort gäller att luften är frisk, vi har stora arealer av fjäll, skog och våtmark som är mer opåverkade än i övriga landet och så vidare.

Trängt lantbruk

Naturen och miljön i Norrbotten är kort sagt i bättre skick än i Sverige i stort. Undantaget är kulturmiljövärdena, som är sämre kända här, samt odlingslandskapet, vars miljökvalitetsmål kommer att vara svårt att nå, konstateras i länsstyrelsens utvärdering.

När det gäller odlingslandskapet bedöms läget vara sämre än i landet som helhet, eftersom lantbruket är mer trängt här. Åkermark läggs ned, lador rivs och diken växer igen till men för biologisk mångfald och kulturhistoriska värden.

Att luften är frisk i Norrbotten är en sanning med modifikation. Luften är dålig i vissa tätorter och utsläppen av skadliga ämnen stora från vissa tunga industrier, skriver länsstyrelsen i sin rapport utan att peka ut några enskilda tätorter eller industrier.

Vedeldning en miljöbov

Att luften i vissa tätorter tidvis kan vara lika dålig som i tätbefolkade regioner i södra Sverige beror på det kalla klimatet i kombination med utsläpp. Vedeldning bidrar till höga halter av partiklar och andra ohälsosamma ämnen i luften.

Lokalt kan vedeldning medföra mycket höga koncentrationer av indandningsbara partiklar. I Norrbottens inland är vedeldning relativt vanligt förekommande som värmekälla. Och alltför ofta används omoderna vedpannor som ger stora utsläpp av luftföroreningar, påpekas i en artikel på Miljömålsportalen (www.miljomal.nu), som handlar om partiklar i luft i Norrbottens län.

I länets kommuner har man tidigare mätt halten av sotpartiklar och dessa mätningar har visat ganska höga nivåer i ett svenskt perspektiv. Men numera saknas sådana mätningar i stor utsträckning, varför det inte går att uttala sig om någon trend.

Älvsbyn är den enda tätort i länet vars sotpartiklar i luften redovisas. Vinterhalvåret 2004/2005 låg partikelhalten på 9,6 mikrogram per kubikmeter mot 15,3 i hela landet. Året innan låg Älvsbyn högre än genomsnittet för Sverige, 18,3 mot 15,8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om