Veckans familjefråga
STOCKHOLM 20040310 Det blir alltmer populärt med mörka golv. Bröderna Malte (randig) och Algot Lindestam leker. Foto Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX Code 30215
Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Vi träffas mycket eftersom vi bor så nära, och killarna leker oftast bra tillsammans när vi är ute. Men inne blir det alltid bråk! Det är som om just de här killarna triggar igång något hos varandra. De ska sitta på samma stol, ha samma leksaker och så vidare. Ibland måste vi skiljas åt för att killarna bråkar och slåss. Barnen går på samma dagis och har varit rätt bråkiga mot varandra där också. Som tur är har de just skiljts åt på olika avdelningar. Min son träffar ibland en annan grannpojke, som han leker väldigt lugnt tillsammans med. Hur kan vi hantera detta?
Svar från Anna Wahlgren, författare:
- Mitt tips är just att ni släpper dem fria utomhus, så mycket som möjligt, utan en massa prylar. Ge dem naturen! Där behöver ni bara hålla ett säkerhetsöga på dem (inte ett förmaningsöga), och möjligen utfodra dem, medan ni själva kanske har en liten picknick (vädret är ju mest en fråga om rätt klädsel!).
Inomhus måste ni just ?hantera?. Sätt dem i arbete: Det är bra om ni behöver hjälp med det ena och det andra. Tacka dem så mycket sedan. Man kan inte räkna med att två små gossar som umgås genom att ?bråka? plötsligt ska sitta stilla i soffan med händerna i knäet. Ni måste ta ledningen, vilket betyder att förebygga varje tjafsig situation. Det gäller att tänka efter före, och visa, lära, leda och hjälpa. De vet inte per automatik hur man umgås med andra människor i ett socialt sammanhang, så lär dem det, fint och positivt, enligt tumregeln: aldrig ett NEJ utan ett JA! Har ni alltså nejat och hindrat, kan ni inte stanna där utan måste också visa den rätta vägen - vägen ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!