Omkring 2 800 ton sand brukar kommunens sandbilar sprida ut på gator och torg. Men de senaste åren har det inte räckt – inte på långa vägar.
– Ifjol var det extremt. Då spred vi ut omkring 9 000 ton sand, säger Lars Viklund, som berättar att man för 15 år sedan sandade sällan, eller aldrig.
Förändrat väder
Enligt Lars Viklund är det förändringen i vädret som ligger bakom den ökade sandningen.
– Kriterierna för när vi ska sanda har inte ändrats, men det har vädret. Numera sandar vi gångvägarna och centrala stan kontinuerligt. Vi skulle inte kunna sanda mer än vi gör. De gånger det är tio minusgrader och vita vintervägar behöver vi inte sanda men det är sällan det är så.
Hämta gratis
Utöver den sand som sprids ut på gatorna finns sandupplag där medborgarna kan hämta sand gratis för att strö ut på den egna uppfarten. Enligt Lars Viklund är det ingen kommunal skylighet att erbjuda gratis sand, utan det är en ren service. En service som sparar mycket pengar. Under förra året gjorde kommunen en uträkning i samband med att antalet sandlådor utökades. Det visade sig att kostnaden för att utöka hämtställen för gratis sand blir mindre än vad ett enda benbrott kostar samhället.
Köra 30 mil
– Vi har ett antal 500-liters behållare, på vissa ställen har vi dubbla. Hit kan man komma och fylla hinkar med sand och ta hem, säger Lars Viklund.
Han säger att behållarna fylls på efter behov och att det görs i mån av tid.
– Är det halt måste vi prioritera att sanda vägarna och därefter kan behållarna fyllas på. Det är samma bilar som sandar vägar som fyller på behållarna så ibland kan det ta någon dag extra innan det fylls.
Lars Viklund påminner om att sand också kan hämtas vid de större sandupplagen som finns på vissa ställen i kommunen.
– Att fylla på sand innebär en körning på 30 mil och då måste sanden i bilen fyllas på under körningen.