Varning för vilt i höstmörkret
Höst och höstmörker innebär inte bara att inbrott och stölder ökar, hösten är också högsäsong för viltolyckor. Hittills i år har 964 viltolyckor rapporterats i Norrbotten och fler lär det bli. Vidga vyerna - undvik olyckor, uppmanar polisen.
Var uppmärksam på terrängen runt vägen när du kör. Vilda djur finns ofta närmare än man tror och kan plötsligt springa upp på vägen (Arkivbild).
Foto: Jens Ökvist
Viltolyckorna är nämligen ett kraftigt växande problem i hela landet.
120 viltolyckor
varje dag
I fjol inträffade 44 000 kollisioner med vilt i Sverige, vilket är en ökning med tiotusen mellan åren 2007 och 2009. Det innebär att det inträffade 120 viltolyckor varje dag i Sverige. Och antalet viltolyckor fortsätter att öka, hittills i år med sju procent jämfört med samma period ifjol.
Till och med september månad inträffade 381 olyckor i Norrbotten jämfört med 308 ifjol.
Siffrorna bygger på statistik från Nationella Viltolycksrådet, vars främsta uppgift är att att minska olyckorna och skapa en bra organisation för eftersök av trafikskadade djur.
Bakom viltolycksrådet står polisen i samverkan med tolv andra myndigheter och organisationer. På Viltolycksrådets hemsida (www.viltolycka.se) finns aktuell statistik och tips och råd hur man ska bete sig när olyckan är framme.
Måste anmäla
Visste du till exempel att du är skyldig att rapportera viltpåkörning till polisen? Att inte göra det är straffbart och belagt med böter.
Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn, samt tamboskap som exempelvis ren. Man bör också märka ut olycksplatsen för att underlätta eftersök av djuret.
Hittills i år har 996 djurolyckor rapporterats i Norrbotten (242 med älg inblandad, 140 rådjur, 596 ren, 1 björn och 1 lo, samt 16 övriga djur). I den officiella viltstatistiken räknas dock renolyckorna inte med, eftersom renen betraktas som ett tamdjur.
Dödsolyckor
Norrbotten är inte värst drabbat när det gäller antalet olyckor. Där ligger Kronoberg och Kalmar i topp med 19,9 olyckor per tusen bilar, Norrbotten återfinns först på 20:e plats med 2,8 olyckor per tusen bilar (renkrockarna borträknade). Det som då gör länets statistik allvarlig, är att så många viltolyckor med älg inträffar här.
Älgolyckorna är alltid farliga och orsakar ofta personskador och till och med dödsolyckor.I Norrbotten och Västerbotten står älgolyckorna för hälften av det totala antalet viltolyckor.
Anpassa farten
Använd bilbälte
Vidga vyerna, se även terrängen runt vägen
Var extra uppmärksam från skymning till gryning
Tänk på att många djur är flockdjur - kommer ett djur kan fler följa efter
Respektera varningsskyltar för kända älgstråk till exempel
Vilda djur kan finnas även i tätort
FAKTA När olyckan är framme
Ta hand om eventuella skadade
Larma polis/ambulans via SOS 112
Lämna tydlig vägbeskrivning - har du gps, använd den informationen
Markera olycksplatsen med viltolycksremsa, plastpåse eller liknande för att underlätta eftersök
Varna andra, använd varningstriangel
Källa: Nationella Viltolycksrådet