Varnar för felaktig medicinering

Felaktig läkemedelsanvändning i Sverige är ett stort problem. Det menar Thomas Nihlén riksdagsledamot för miljöpartiet, som oroas över de äldres situation.- Att ge läkemedel till dem över 80 år är ett jättestort experiment.

Inför en liten men mycket intresserad skara åhörare berättade Thomas Nihlén från miljöpartiet om problemen med felaktig läkemedelsanvändning. Han vill ge Socialstyrelsen mer pengar för att öka tillsynen av läkarnas utskrivning av medicin.

Inför en liten men mycket intresserad skara åhörare berättade Thomas Nihlén från miljöpartiet om problemen med felaktig läkemedelsanvändning. Han vill ge Socialstyrelsen mer pengar för att öka tillsynen av läkarnas utskrivning av medicin.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-11-03 06:00
Thomas Nihlén sitter i socialutskottet och är miljöpartiets mest insatta person i ämnet läkemedelsfrågor.
Han är ingen motståndare till läkemedel men ser en rad problem med den felaktiga användningen i Sverige. Om det berättade han på Krokodil i går inför ett 15-tal åhörare.
En sak som oroar honom är medicineringen till äldre personer. Han påpekar att ingen vet hur de påverkas av medicineringen.
- Det finns ingen forskning på hur de i 80-årsåldern påverkas av olika doseringar. De flesta mediciner är dessutom testade på unga och friska män.
Enligt Nihlén säger Socialstyrelsen att det inte går att säga hur fyra mediciner eller fler verkar tillsammans.
Kostar 30 miljarder
- Många äldre tar tio eller ännu fler mediciner. Det är ett experiment och ändå får det fortgå.
Han menar också att läkarna inte alltid följer de riktlinjer och direktiv som finns för medicinerna. De kan skrivas ut under alldeles för lång tid.
- Tillsyn är enda vägen att gå för att få det att fungera. Vi måste sätta hård press på doktorerna de ska inte kunna göra tvärt emot de riktlinjer som finns.
Nihlén hänvisade till statistik om att kostnaden för den felaktiga läkemedelsanvändningen i Sverige är 30 miljarder per år. Det är lika mycket som medicinerna kostar.
- Vi har 3 000 som dör av misstag i sjukvården varje år. De flesta på grund av felaktig läkemedelsanvändning. Det är fler än som dog i Estonia. Ändå är det ingen som reagerar.
Lex Gulli
För att få en bättre kontroll över läkemedelsanvändningen vill miljöpartiet ge Socialstyrelsen mer resurser att se till så att de regler som finns följs. De vill också införa Lex Gulli. En skyldighet för vården att anmäla läkemedelsvanvård.
Miljöpartiet vill också att fler siffror ska tas fram som belyser den felaktiga läkemedelsbehandlingen bättre.
- Vi vill tillsätta en kommission för läkemedelssäkerhet. Vi har ibland kallat den för en haverikommission för det här är en katastrofsituation, sa Thomas Nihlén.
Han berättade också om påverkan på miljön. Små, små rester av antidepressiva och lugnande medel har hittats i dricksvatten.
- Våra reningsverk i Sverige har halkat efter. Vi behöver åtgärda det även om det kostar pengar, sa Thomas Nihlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om