Varnar för färsk svensk kyckling

Ät inte färsk svensk kyckling! Även smittskyddsläkare Anders Nystedt höjer ett varningens finger för kyckling smittad med campylobacterinfektion.

Bakterier. Ökningen av Campylobacter i länet visar att det skedde en kraftig ökning förra året.

Bakterier. Ökningen av Campylobacter i länet visar att det skedde en kraftig ökning förra året.

Foto:

PITEÅ2017-03-10 20:15

Sedan ett drygt halvår har antalet fall av inhemska tarminfektioner med fynd av Campylobacter ökat i landet. I länet har antalet smittade nästan fördubblats på tio år.

Förra året rapporterades närmare 300 fall bara i länet.

Ökningen fick smittskyddsläkaren i Region Gävleborg att surna till så på fredagen gick denne ut i med ett pressmeddelande och uppmanade folk att inte äta färsk kyckling. Även i Västerbotten skickade smittskyddsläkare ut ett pressmeddelande om att den ökade förekomsten av Campylobacter i svensk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet sjukdomsfall

– Många myndigheter är involverade i frågan och vi tycker att myndigheterna inte vidtagit nog kraftfulla åtgärder, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt som tycker det är bra att frågan kommer upp även i länet.

Den gamla tron att de flesta blir smittade utomlands stämmer inte längre.

– De allra flesta som blir smittade får det från svenska kycklingar så man ska inte tro att man går säker för att man äter svenskt.

Enligt Nystedt är det speciellt en leverantör som har extra mycket besvär. Kycklinguppfödaren har vidtagit åtgärder och det ska nu följas upp för att se om det räcker.

– Det är lite klent. När myndigheter som livsmedelsverket märker att många blir smittade av ett svenskt livsmedel tycker jag att man kan vara lite hårdare med de som levererar.

Svensk kyckling har flera fördelar jämfört med utländska på så sätt att djurhållningen är bättre och mindre antibiotika används i uppfödningen.

–Men när det gäller Campylobacter ligger vi på samma nivå som utländsk kyckling.

Ska man äta svensk färsk kyckling råder Nystedt att frysa den först för att få bort bakterietillväxten.

– Sen ska man naturligtvis vara noga med renligheten. Bakterier kan komma på knivar och skärbrädor så man ska inte skära grönsaker på samma skärbräda som kycklingen utan mycket noggrann hygien.

Blir man smittad av Campylobacter kan man bli rejält sjuk.

– Inte i klass med salmonella men inte så långt därifrån. Man kan få feber, magsmärtor och kraftiga diarréer. Det normala är att det går över på någon vecka av sig självt. Antibiotika sätts in väldigt sällan.

Varningen om kycklingen ska gälla tills berörda myndigheter går ut med någon annan information, anser Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om