För tolv år sedan drabbades Sälla, som då ägdes av Arjeplogs allmänning, av fiskdöd i sommarvärmen. Flera hundra kilo röding klarade inte vattentemperaturen som låg nära kritiska 20 grader.
När vattnet värms upp blir det syrefattigare och särskilt rödingen, som trivs bäst i kalla vatten, är känslig. Varmare vatten innebär också att risken för parasitangrepp ökar.
– Jag kan inte påstå att det varit störningsfritt och vi har haft högre dödlighet än vanligt, men sammantaget har vi klarat oss bra, säger Josef Nygren.
Syrgasanläggning
Det varma vattnet sliter på fisken och Nygren tror att utan syrgasanläggningen som installerades i fjol så hade det kunnat bli katastrof.
– Tack och lov har det börjat bli svalare på nätterna och som fiskodlare hoppas man på regn och kallare väder. Om det dessutom blåser så rör det upp kallare vatten från djupen.
Ett sätt att minska dödligheten är att helt eller delvis sluta ge fisken mat, men en bieffekt är att fiskvikten inte ökar som planerat.
– Vi ställde in matningen en period och det påverkar säkert slaktvikten på fisken i höst, säger Josef Nygren.
Matade inte
Johnny Lindberg, som har fiskodling i en havsvik i Jävre, valde också att sluta mata regnbågarna under tio dagar. Anledningen är att när fisken äter så krävs mer syre.
– Normalt är det aldrig så här varmt i havet, men våra regnbågar har klarat sig bra och nu matar vi fisken som vanligt. Det är svårt att ta igen förlorade viktökning på fisken, men det är ju bättre än att de dör.
Du odlar inte röding?
– Nej, och det är väl tur med tanke på att rödingen är känsligare, säger Johnny Lindberg.
Inga problem
Lennart Kärrman vid Nattbergs fiskodling i Vistträsk berättar att han som mest haft 26 grader i ytvattnet, men trots det har problemen varit små.
– Jag har inte märkt mycket, men visst påverkas syretillgången av värmen. Dessutom ökar risken för parasitangrepp.
I Nattberg är flera bassänger inomhus och där håller vattnet 16 grader.
Svensbyns fiskevårdsförening har egna kassar där små regnbågar får växa till sig, men även större på upp mot två kilo.
– I måndags var det 22 grader i vattnet, men kassen är 4,5 meter djup och fisken har klarat sig. Vi valde dock att inte chansa med de större fiskarna, så de släppte vi ut i sjön, säger Staffan Eriksson, ordförande i fiskevårdsföreningen som förvaltar Vitsjön, Djuptjärn och Nottjärn.
Norrfjärdens fiskevårdsförening drog ner på matningen under en period, men enligt kassören Ingemar Lundkvist är fisken i fin form.
– Vi köper in färdig fisk och vi kollar varje dag. Nu börjar vattnet svalna av i Holsträsket, men som mest har vi haft 25,8 grader.