Värmekameror har länge använts inom Försvarsmakten och räddningstjänsten för att söka efter människor som har gått vilse i skogspartier. På senare tid har tekniken blivit vanligare inom byggindustrin för att upptäcka dåligt isolerade fuskbyggen och otäta fönsterkarmar.
- Jag har mätt upp minusgrader nere vid golvet i en lägenhet i centrala Piteå. Den värmekamera jag använder har en inbyggd digitalkamera så att man på ett enkelt sätt kan jämföra bilderna, berättar Stig Vennberg.
"Ingen röntgenmaskin"
Vennberg har precis öppnat ett eget företag för att ge sig in i termografi-branschen. Han tror att fastighetsbolag och aktörer inom industrin blir de största kunderna, men Stig Vennberg öppnar även dörren för djurvänner.- Tekniken kan vara guld värd för hästägare. Värmekameran är ingen röntgenmaskin, men om en häst är skadad och det pågår en läkningsprocess som höjer temperaturen så kan det synas ganska tydligt på kamerans bildskärm, säger han.
Vennberg påpekar flera gånger att han varken är veterinär eller läkare, men att termografi kan vara ett komplement till en yrkesman.
- Det blir ett sorts samarbete. Kunden får ett rapportblad som en veterinär säkert kan läsa av bättre än jag, säger han.
En värmekamera kostar ganska mycket pengar att köpa och kan vara en stor investering för ett litet företag.
- Inköpspriset ligger mellan 150 000 och 250 000 kronor. Jag har valt att hyra min, berättar Stig Vennberg.
740 per objekt
Ett hembesök av Vennberg och hans termokamera kostar 740 kronor per objekt. I priset ingår en genomgång av till exempel en lägenhet och kunden får ett rapportblad med bilder på bostadens mest kritiska ställen.- Alla vill väl spara pengar och kan man själv åtgärda otätheter där värme läcker ut så behöver det inte kosta särskilt mycket. Det har varit en varm vinter i år, men man vet aldrig hur nästa blir, säger Stig Vennberg.
Mätningar med värmekamera på djur bygger på att man ser skillnad mellan färgen på ett skadat ben och färgen på de övriga. Enligt Vennberg kan man även hitta ställen med dålig blodcirkulation genom att kamerans bild blir mörkare där.
- Det är ju lite svårt för en häst att förklara vad den har för problem och var det gör ont, säger han.