Sämre placering - bättre insats
- Vi fick höra ryktesvägen att vi och Sydney fick bäst betyg av skademarkörerna i bilarna, säger Stefan Spinnell.Förra året i USA kom laget trea. Nu blev det en tiondeplats.
- Fast vi hade högre ambitioner, säger Spinnell.
Piteborna kan känna sig lugna, räddningspersonalen från Piteå är trots en blygsammare placering inte sämre än tidigare. Juryn valde medvetet att ranka andra kriterier högre än förut. Den brittiska modellen, där en ledare detaljstyr arbetet, skördade stora framgångar. Piteå använder en annan taktik med mer samarbete.
- Vår insats var bättre i år, men placeringen sämre, menar Stefan Spinnell.
Totalt deltog 25 lag från hela världen. Piteå konkurrerade med bland annat representanter från Sydney, Barcelona, London och Kapstaden, liksom ett till svenskt lag från Falköping, som man kom före.
- Vi har visat att "Piteåklass" är lika med bäst i landet.
Ide som intresserade
Men nu var det inte resultaten i tävlingarna som var det viktigaste.- Det här är ett sätt att byta erfarenheter och skapa kontakter över hela världen.
Piteå har särskilt en ide som lockade uppmärksamhet.
- Vi har ett speciellt svenskt sätt att plocka ur vindrutan med hjälp av en plastfilm utan att glassplitter uppstår. Ingen annan gör på det sättet. Men i och med utbytet av erfarenheter kanske metoden snart används i London eller Barcelona.
- Det här har gett oss mycket kvalitetsträning. Vi har också fått en bekräftelse på att vi håller måttet.
Piteåmodellen kopierad
Den så kallade Piteåmodellen som legat bakom framgångarna har nu kopierats av Gävleborgs län och lärs ut på Umeå Universitet. Metoden går ut på ett nära samarbete mellan räddningstjänst och sjukvård.- Räddningstjänsten får basalt lära sig hur ambulanspersonalen tänker och vice versa, säger Stefan Spinnell.
På så sätt kan arbetet optimeras och Piteå får en losstagning som bevisligen håller världsklass.