Videon är inte längre tillgänglig
Det var vid 15-tiden på måndagen som brandlarmet gick vid vuxenpsykiatrin. En kraftig brand rasade i ett av patientrummen. Personalen försökte påbörja släckningsarbetet, men det var svårt och man valde att stänga in branden i rummet. Räddningstjänsten hade dock inga problem med att få branden under kontroll och några minuter senare var branden släckt. Samtidigt som släckningen pågick evakuerades hela byggnaden på både personal och patienter. (I huset inryms förutom vuxenpsykiatrins avdelning 25, även barn- och ungdomsmottagningen och psykiatrisk mottagning)
– Vi har en beredskapsplan som vi följde och allt gick snabbt och smidigt, säger Eva-Lena Asplund, närsjukvårdschef.
Inga personskador
Hon berättar att vid 18.30-tiden på måndagskvällen hade alla de 18 patienter som var intagna klart med annat boende för natten.
Ingen person kom till skada men branden medförde kraftig rökutveckling och delar av psykiatrihuset rökskadades. På tisdagen inleddes sanering av byggnaden och polisens tekniker gjorde en platsundersökning för att konstatera brandorsaken.
Eva-Lena Asplund bekräftar att branden var anlagd, något landstinget också gick ut med i ett pressmeddelande under tisdagsförmiddagen.
På torsdagen beräknas verksamheten i huset att vara igång igen och patienterna vara tillbaka. Undantaget är den flygel på avdelning 25 där branden startade. Där kommer mer omfattande renovering och sanering att behövas. Hela korridoren med sex vårdplatser kommer att hållas stängt till dess att renoveringen är klar.
Renovering
Hur går det med vårdplatserna på vuxenpsykiatrin?
– Vi har i normala fall 20 platser på 25:an men så länge renoveringen pågår kommer vi att ha 14 platser att tillgå i huset men vi har täta kontakter med Sunderbyn och Gällivare och kan skicka patienter dit om det behövs, säger Yvonne Ranebratt Olofsson, verksamhetschef på vuxenpsykiatrin.
Hur länge kommer det att vara så?
– Det är svårt att säga men det kan nog ta några veckor.
Brandklassad dörr
Det är inte första gången som vuxenpsykiatrin drabbas av bränder. Enligt Yvonne Ranebratt Olofsson, hade man för två år sedan ett antal småbränder men att ingen av dem var lika omfattande som den här.
– Vi har hittills kunnat upptäcka bränder väldigt snabbt. Det gjorde vi relativt snabbt nu också men den här gången var dörren stängd till rummet det brann i varvid röken inte syntes direkt.
Helena Klasson, brandingenjör på landstingsfastigheter, berättar att tack vare att den brandklassade dörren hölls stängd, kunde rökskadorna begränsas.
– Dörren är brandklassad för 30 minuter och röken har endast sipprat ut i liten mängd i kanterna. När räddningstjänsten öppnade dörren för att släcka vällde det förstås ut rök i korridoren och den spred sig också i byggnaden, säger hon.
Byggnaden och ventilationen däri måste därför saneras. Det handlar bland annat om att torka varenda liten sak och att neutralisera lukten från ventilationen, ett arbete som väntas ta några veckor, men som kan pågå parallellt med verksamheten.
En misstänkt
Helena Klasson, säger att man efter polisens tekniska undersökning kunnat konstatera att branden förmodligen startat i bädden och att den som anlagt den lämnat rummet efter antändningen.
Enligt uppgifter från polisen är det en patient, intagen på 25:an som startat branden. Händelsen rubriceras som grov mordbrand.
Är någon person gripen?
– Nej, inte på det sättet, vi har en person misstänkt för brottet och denne tillhör fortsatt psykvården. Utredning pågår och personen kommer att förhöras så småningom, säger kriminalkommissarie Aron Backman, vid Pitepolisen.
0911–645 17