Kommunen anmäler problem med smittspårning

Omsorgspersonal som blivit ombedda att testa sig för smittspårning har inte fått provta sig på hälsocentraler då de saknar symtom. Nu anmäler Piteå kommun problemet till Ivo.

Vård- och omsorgspersonal inom Piteå kommun som blivit exponerade för smitta har inte fått provta sig hos sin hälsocentral då de inte haft symtom.

Vård- och omsorgspersonal inom Piteå kommun som blivit exponerade för smitta har inte fått provta sig hos sin hälsocentral då de inte haft symtom.

Foto: TT

Piteå2021-04-21 19:00

Enligt anmälan som inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har det uppstått allvarliga problem för att förhindra covid-19 inom socialtjänsten i Piteå.

– Det som har hänt är att vi har inte kunnat provta de medarbetare som vårdhygien har bedömt behöver provtas för smittspårningen, säger Lena Enkvist, omsorgschef vid socialtjänsten i Piteå kommun.

När det sker utbrott av covid-19 kontaktar cheferna inom socialtjänsten Region Norrbottens enhet för vårdhygien som i sin tur fattar beslut om vilka personer som ska ingå i smittspårning. Brukare och patienter provtas sedan av Piteå kommun medan personal blir ombedda att göra sitt test på hälsocentralen.

"Vid två av fyra hälsocentraler i Piteå får de sedan förra veckan besked om att de inte utför provtagning på asymptomatiska personer trots att direktiven om smittspårning kommer från enheten för vårdhygien. På en hälsocentral säger de att de enbart kommer att provta personerna en gång trots att det i flera fall sagts från vårdhygien att de ska provtas två gånger", skriver Piteå kommun i sin anmälan från den 14 april.

Enligt Lena Enkvist har den bristfälliga hanteringen av smittspårningen i kommunen kunnat leda till onödiga fall och ökad smittspridning. I anmälan framgår att kommunen känner sig bakbundna och ser inga ytterligare vägar att komma framåt än att vända sig till Ivo för hjälp.

– Vi är medvetna om att hälsocentralen brottas med svåra frågor där resurserna ska räcka till enormt mycket, men vi såg ingen annan väg att gå. Vi har problem med smittspridning i våra verksamheter av symtomfria personer, säger hon.

Hur har ni gjort när personalen som ingått i smittspårningen inte kunnat provtas?

– Jag vet att cheferna har försökt att hitta lösningar. Man kan inte gå till jobbet om det funnits misstanke om att man är smittad och inte har kunnat provtas, säger Lena Enkvist.

Enligt Lena Enkvist har socialtjänsten tagit kontakt med enheten för vårdhygien, tillförordnad närsjukvårdschef Anna Alm Andersson och smittskyddsläkare Anders Nystedt. De ska i sin tur tagit kontakt med Regionen och hälsocentraler i frågan.

– Vi har haft en dialog under en tid, men vi upplevde inte att det ledde till någon förbättring. Då valde vi att göra anmälan till Ivo.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger till PT att det stämmer att det varit problem i Piteå, men att detta nu ska vara åtgärdat. Tidigare har det varit så att hälsocentraler endast provtagit dem med symtom, men det har ändrats efter påbud från Folkhälsomyndigheten.

– Nu ska exponerad vårdpersonal provtas i screening vid till exempel utbrott. De ska helst inte gå till egenprovtagningen utan just till hälsocentralen då det bör skrivas en remiss där det framgår att det handlar om screening av vårdpersonal, säger Anders Nystedt.

Om det skulle visa sig att det ändå inte fungerar är det illa, enligt Anders Nystedt.

– Jag har upprepat kommunicerat med vårdgivarna att detta inte är något man kan välja bort.

Lena Enkvist säger att socialtjänsten sett en förbättring under slutet av förra veckan.

– Efter att vi har tryckt på vikten av att få det här till stånd så har vi sett en förbättring åt det positiva hållet. Det här är en oerhört viktig fråga för oss. Jag tycker att vi har fått bra respons och det finns en stor samsyn om det här både från vårdhygien och smittskyddsläkaren.

Vårdhygien

Enheten för vårdhygien Norrbotten arbetar med att förebygga vårdrelaterade infektioner och smittspridning. Under coronapandemin har vårdhygien en viktig roll i att stödja vården i arbetet med att förbygga smittspridning. 

Enheten har bland annat detaljerade checklistor som verksamheterna kan använda sig av vid covidfall som rör personal, patienter eller brukare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!