När vinterkräksjukan når vården kan det räcka med ett fall för att många patienter och personal smittas. Men sedan fem år tillbaka bryter inga kräksjukeepidemier ut på länets sjukhus.
– Vi är förberedda och vet precis hur vi ska göra för att stoppa viruset, säger Susanne Hansson-Frölander, enhetschef för Vårdhygien, Norrbottens läns landsting.
Först gäller det att hålla koll på när vinterkräksjukan börjar spridas i landet. Ett säkert tecken är att sökningar efter information om kräkningar ökar på Vårdguiden 1177.
– En-två veckor efter de första tecknen vet vi att det första fallet dyker upp hos oss, säger Susanne Hansson-Frölander.
Enligt henne handlar det om handhygien. Vinterkräksjukans norovirus är mycket livskraftigt och vanlig desinfektion räcker inte. Det gäller att tidigt påminna både personal, patienter och besökare om att tvätta och sprita händerna.
– Både tvål och handsprit behövs. Tvålen och att du gnuggar händerna torra tar hål på virusets yta så att handspriten kan komma in och döda det. I Norrbotten har vi dessutom en handdesinfektion i vården som är testad för att avdöda just vinterkräksjukans virus effektivt.
När en patient misstänks ha insjuknat finns en handlingsplan. Den insjuknade patienten hålls åtskild från andra och personalen har inga andra patientkontakter och hanterar ingen mat.
Vaktmästeri, kostservice och lokalvårdare ska undvika att föra smitta vidare via transporter och matvagnar. Lokalvårdarna ändrar ordningen på städningen och använder engångsdukar med en speciell sorts klor som tar kål på viruset.