Varannan damernas i nya husfabriken

Europas modernaste produktionsanläggning, men kanske också den mest könsneutrala.– Vi jobbar aktivt för att hälften av de anställda ska vara kvinnor, säger Stefan Lindbäck.

Så här ska husfabrikens kontorsdel med tillhörande restaurang se ut. Sammanlagt med själva husfabriken blir byggnaden 42 500 kvadratmeter och nästan 400 meter lång.

Så här ska husfabrikens kontorsdel med tillhörande restaurang se ut. Sammanlagt med själva husfabriken blir byggnaden 42 500 kvadratmeter och nästan 400 meter lång.

Foto: Arkitekthuset Monarken

PITEÅ2015-12-08 18:43

Videon är inte längre tillgänglig

Därmed vill Lindbäcks bryta den traditionella könsfördelningen inom produktionsindustrin. I en modern husfabrik ska alla kunna jobba och rekryteringsarbetet är påbörjat.

– Vi behöver 150 personer och samarbetar med arbetsförmedlingen, LTU och gymnasiet. Vi behöver flera olika personalkategorier, säger fabrikschefen Peter Eriksson.

Stefan Lindbäck har inget färdigt svar på hur fabriken ska nå en 50/50-lösning, men han tror att det är fullt möjligt.

Många delprojekt

Sammanlagt arbetar Lindbäcks med 18 olika delprojekt i den största satsning som företaget gjort. Det handlar om en investering på 480 miljoner kronor.

Alla delar är inte lösta och kan förändras under processens gång, men allt vilar på grundstenar som hållbarhet, säkerhet och ekonomi.

– Målsättningen är att ta fram den bästa lösningen för respektive område inom produktion, logistik och arbetsmiljö. Hållbarhet ska vara vägledande genomgående i alla beslut, bland annat är det klart att vi kommer att använda fjärrvärme från SunPine för uppvärmning av anläggningen. Det kan också bli aktuellt med solpaneler, säger Stefan Lindbäck.

Han påpekar också att ledningen tagit in synpunkter och önskemål från personalen. Satsningen på en restaurang med 100-120 platser är ett exempel.

– Det finns flera intressenter som vill driva restaurangen, men inget är klart än.

Produktionsökning

Samtidigt genomförs tester för att utveckla produktionen och förbättra flödeseffektiviteten i den nya fabriken. Ett exempel på det är hur man ska minska torktiderna. Även i den gamla fabriken ska produktionen förfinas.

Att få avsättning för den kraftigt ökade produktionen är sannolikt inget problem. Behovet av bostäder är mycket stort i Sverige.

– Det finns en stor efterfrågan och vi räknar med att få avsättning för produktionen som är beräknad till 1 600 lägenheter per år. Lägg till den gamla fabriken så får vi en produktionskapacitet på 2 400 lägenheter per år. Men vi kommer inte att köra med skiftgång, säger Stefan Lindbäck.

Lindbäcks nya husfabrik. Investeringskostnad: cirka 480 miljoner kronor.

Fabriksyta: cirka 42 500 kvadratmeter.

Kapacitet: 1 600 lägenheter per år. (Tillsammans med fabriken i Öjebyn innebär det en produktionskapacitet på 2 400 lägenheter per år.

Antal arbetstillfällen: 150 i fabriken (dessutom tillkommer byggarbetsplatser, underentreprenörer och leverantörer). Idag har Lindbäcks cirka 250 anställda.

Byggstart: våren 2016.

Invigning: 19 december 2017.

Produktionsstart: januari 2018.

KÄLLA: Lindbäcks Bygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om