Herbert Nyman är styrelseledamot i LRF och mjölkbonde med 160 kossor i Nybyn. Han beskriver nuläget bland länets mjölkbönder som något dystert.
– Jag har varit bonde i 35 år. Det har alltid gått upp och ner, just nu är vi i en svacka, konstaterar Herbert Nyman, som pekar på att lönsamheten minskar hela tiden hos mjölkbönderna och påverkar också hans eget företag som omsätter cirka nio miljoner kronor per år.
En tredjedel vill sluta
– Under 2014 sänktes mjölkpriset med totalt 55 öre. Det ger en inkomstminskning med 800 000 kronor, vilket slår igenom under 2015, säger Herbert Nyman, som pekar på att under 2014 kommer hans bolag att redovisa nollresultat.
Norrbotten har drygt 90 mjölkproducerande lantbruk. I barometern anges att 30 procent, en tredjedel av dem vill sluta inom fem år på grund av att lönsamheten är för dålig. Herbert Nymans Frigiva gård tillhör inte den gruppen.
– Nej vi står inför en generationsväxling på gården där vi tror på en utveckling, säger Herbert Nyman, som pekar på att det finns grupper av bönder i Norrbotten det går bättre för..
– Det har varit bättre prisutveckling för griskött och nötkött. Ska läget förändras för mjölkbönderna krävs åtminstone tre saker. Vi behöver duktiga bönder som kan producera effektivt, om konsumenterna väljer att handla lokala norrmejeriprodukter bidrar det till bättre lönsamhet, och ska branschen överleva långsiktigt krävs att politiken tittar på våra skattebördor. Vi har helt andra kostnader jämfört med andra europeiska bönder, och de har helt andra krav på djurhållning, säger Herbert Nyman.
Handeln kan göra mer
Han tycker att Norrbottens konsumenter är köptrogna, men handeln kan göra mer.
– Om fler gjorde som ICA butiken i Öjebyn att höja mjölkpriset med en krona och profilera produkterna skulle konsumenterna handla mer lokalt. Handlarna måste på ett bättre sätt skylta med våra lokala produkter, handeln styr väldigt mycket våra konsumentvanor, säger mjölkbonden i Nybyn.