Var fjärde gymnasiepojke överviktig

Trots att många, framför allt pojkar, fortfarande är överviktiga, syns en ljusning gällande hälsan för länets elever på många sätt.

- Att andelen överviktiga pojkar är färre nu kan ha samband med att det dricks mindre läsk, säger Annika Nordstrand vid landstingets folkhälsocentrum. 
Stillasittandet är fortfarande ett problem. (Arkivbild)

- Att andelen överviktiga pojkar är färre nu kan ha samband med att det dricks mindre läsk, säger Annika Nordstrand vid landstingets folkhälsocentrum. Stillasittandet är fortfarande ett problem. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-12-14 12:57

Samarbetet mellan landstinget och länets skolsköterskor har möjliggjort att norrbottniska barns hälsa och levnadsvanor har kunnat följas under nio års tid.

- Detta ger oss möjlighet att vidta förebyggande åtgärder på skol-, kommun- och länsnivå säger Annika Nordstrand, chef för landstingets folkhälsocentrum.

De flesta elever trivs

Årets länsrapport visar att det finns många glädjeämnen, såsom att de flesta mår bra, trivs i skolan och har en vuxen att prata med. Det är även positivt att allt färre barn röker, snusar eller dricker alkohol.

Samtidigt som andelen elever med övervikt och fetma är fortsatt hög bland pojkar i gymnasiet, ses nu en minskning. Från att en tredjedel av gymnasiepojkarna var överviktiga eller feta för några år sedan, har andelen långsamt minskat de senaste åren. Andelen överviktiga är nere i 23 procent – mindre än var fjärde pojke. Bland flickorna är siffran 17 procent.

- Att andelen överviktiga pojkar är färre nu kan ha samband med att vi samtidigt ser en minskande läskkonsumtion. Förbättringen är försiktig, men håller utvecklingen i sig kan det på sikt minska det höga insjuknande vi har i hjärt- och kärlsjukdomar bland vuxna i länet, säger Annika Nordstrand.

Mindre läsk

Läskkonsumtionen har minskat bland båda könen och i alla åldrar, sedan ett par år tillbaka. Högsta noteringen för pojkar var för två år sedan då hela 43 procent drack läsk minst tre gånger i veckan, att jämföra med den senaste noteringen på 39 procent.

Hela 33 procent av gymnasieeleverna sitter minst fem timmar dagligen eller mer framför en skärm på sin fritid.

- Då är det viktigt att man har rörelse på schemat varje dag, säger Agneta Granström, landstingsråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om