Det visar sammanställningen från elevhälsosamtalet läsåret 2016/2017. Undersökningen görs varje år av länets skolsköterskor med samtliga elever i årskurs 4, 7 och första året på gymnasiet. I år lades frågor till som handlar om utsatthet, kränkningar och oro för andras alkoholvanor.
Undersökningen visar att 13 procent av flickorna på gymnasiet och 3 procent av gymnasiepojkarna har varit utsatta för våld eller sexuellt ofredande på fritiden eller på skolan.
Detta visar på ett behov av åtgärder för att främja den psykiska hälsan bland barnen i länet.
– Det går inte bara att göra mer av samma saker, utan vi behöver också jobba annorlunda. Alla norrbottningar skulle behöva se på sig själva och stå upp för inkluderande normer och värderingar i alla sammanhang, säger Annika Nordstrand, chef för Folkhälsocentrum vid Region Norrbotten.
Även om de allra flesta mår bra, trivs i skolan och rör sig regelbundet så visar sammanställningen på en oroande utveckling. Resultaten pekar på kostvanor som är ohälsosamma och levnadsvanor som förklarar varför var fjärde pojke i gymnasiet har övervikt eller fetma.
– Fortsätter utvecklingen av levnadsvanorna bland våra unga på detta sätt, riskerar vi att återskapa de hälsoproblem som vi ser bland de vuxna i länet i dag, säger Annika Nordstrand.
– Jag är stolt över de unga flickor och pojkar som haft modet att berätta. Fortsätt med det, för det är ett viktigt beslutsunderlag för oss politiker, säger Agneta Granström, MP och regionråd vid Region Norrbotten.
Elver i årskurs 7 har sämre allmänt välbefinnande än yngre. De har mer smärta i rygg, axlar och nacke. Fysisk aktivitet har blivit mindre vanligt än i årskurs 4. I årskurs sju är det vanligast att vara stillasittande 3–4 timmar per dag.
Det äts också mer chips, godis och söta drycker i årskurs 7. Majoriteten uppger att de äter detta några gånger i veckan.
En negativ trend finns bland flickor i årskurs 7 och på gymnasiet där fler än tidigare år uppger att de ofta eller alltid är ledsna.
Stressen över skolarbetet har ökat i de högre årskurserna hos pojkar och flickor.
Regionala skillnader finns i länet. Att ha provat röka cigaretter liksom provat alkohol minskar inte.
Arjeplog och Arvidsjaur sticker ut som kommuner där elever röker och en hög andel provat på alkohol.