Vänteläge i konflikten

Sitter politikerna ute i landet, exempelvis de styrande i Norrbottens läns landsting, och bara väntar på att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) centralt ska ta ett initiativ i vårdkonflikten? Ja, Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Norrbotten som i går kväll medverkade vid ett stormöte i Piteå, tror att man hamnat i ett vänteläge.

"Abetsgivarna SKL visar ingen vilja att komma till förhandlingsbordet, men kontakterna med medlarna har intensifierats", sade Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Norrbotten, vid onsdagskvällens välbesökta möte i Piteå.

"Abetsgivarna SKL visar ingen vilja att komma till förhandlingsbordet, men kontakterna med medlarna har intensifierats", sade Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Norrbotten, vid onsdagskvällens välbesökta möte i Piteå.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-05-15 06:00
- Utnyttja varje tillfälle när ni möter lokala politiker till att försöka påverka, tala om för dem hur felavlönade våra yrkesgrupper - sjuksköterska, röntgensjuksköterska, biomedicinska analytiker och barnmorska - faktiskt är! manade Katarina Johansson sina medlemmar vid det talrikt besökta mötet i Strömnäskyrkan.
Uppvärdering
Enligt Johansson förs debatten utifrån ett LO-perspektiv. När man talar om lågavlönade kvinnor i vården tänker de flesta på undersköterskor och vårdbiträden. Vårdförbundet, som tillhör TCO, har lite av ett pedagogiskt problem att förklara att även sjuksköterskor och övriga legitimerade yrkesutövare inom förbundet är - om inte låg-, så i varje fall felavlönade.
- Vi måste få till stånd en uppvärdering av de akademiska kvinnoyrkena, däribland våra fyra yrkesgrupper! Vi måste bli mycket bättre på att belysa varför vi behövs i vården och ställa lönekrav i förhållande till den utbildning vi har. Eftersom vi alltså inte tillhör LO-kollektivet tycker jag det är så otroligt roligt att LO-anslutna Gruv 12:an i Kiruna stöttar oss i konflikten med SKL.
Katarina Johansson menar att Vårdförbundets medlemmar så gärna vill jobba att de tar jobbet nästan till vilken lön som helst. Hon nämnde att ingångslönen för en biomedicinsk analytiker i Värmland är "oförskämt låga" 17 400 kronor.
Ingångslönen för en sköterska som har tre års högskoleutbildning är, i bland annat Norrbotten, cirka 19 000 kronor, ett ganska nedslående faktum, tycker Kalixbon Katarina Johansson som på tisdagen invaldes i förbundsstyrelsen. Hon blir den andra norrbottningen i Vårdförbundets styrelse; där sitter sedan tidigare Lisbeth Löpare-Johansson från Luleå, vice förbundsordförande.
2:a veckan i länet
Många svenskar tror att sjuksköterskor tjänar tiotusen kronor mer än de i själva verket gör, hävdade Katarina Johansson.
Vårdkonflikten i landet är nu inne på sin fjärde vecka; i Norrbotten har den pågått i en och en halv vecka. För närvarande är 10 procent av Vårdförbundets medlemmar i Norrboten i strejk.
Vårdförbundets senaste strejkvarsel, som inte berör Norrbotten, betyder att över 4 100 sjuksköterskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker kan tas ut i strejk på de stora universitetssjukhusen om två veckor. I så fall kommer 10 200 anställda att vara uttagna i strejk.
Dock avvarslas blodgivarenheten och kemlab vid bland annat Piteå älvdals sjukhus. Personal som tidigare varit i strejk på dessa arbetsplatser återgår i arbete från och med fredag morgon i enlighet med beslut av förbundsstyrelsen. Beslutet har föregåtts av en diskussion om samhällsfarlighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om