Svevinds vd, Wolfgang Kropp, och den operativa chefen Mikael Kyrk är på plats för att diskutera de utmaningar som finns med energiministern Ibrahim Baylan. En förändring av elcertifikatmarknaden är välkommet, men när det gäller det låga elpriset är läget besvärligare.
Mikael Kyrk har tidigare sagt (PT140916) att politikerna bär huvudansvaret för det dystra läget. Han hävdade då att den politiska viljan och ansvarstagandet för omställningen till förnybar energi saknades.
– Det behövs politiska löften som gör att det finns investeringsvilja även efter 2020. Marknaden måste bli stabilare om Sverige ska nå de energipolitiska målen, säger han nu.
Högre elpriser
Men elpriserna är låga och idag finns det ingen täckning för att investera i vindkraft. I en framtid hoppas alla intressenter att elpriset är högre. Problemet är att det skulle behöva vara dubbelt så högt som idag för att få lönsamhet. Istället för dagens 25-30 öre/KWh så skulle vi konsumenter tvingas hantera 50-70 öre/KWh.
– Jag är övertygad om att elpriserna kommer att stiga, men så länge vi har de här nivåerna måste vi avvakta, säger Wolfgang Kropp.
Så 1 101 vindkraftverk är bara en vision?
– Jag tror fortfarande att det är möjligt, men det kanske tar lite längre tid. Förhoppningsvis kan vi börja bygga igen nästa år.
Blir lönsamt
Även Piteås kommunalråd Peter Roslund tror på projektet.
– Förr eller senare byggs det. Det här är en ren energiform och låga elpriser kommer inte att vara för alltid. Samtidigt har vi andra problem att lösa, inte minst kravet på varselbelysning på verken.
Landshövdingen Sven-Erik Österberg tror också på vindkraften och han är aktiv i de frågor som rör tillstånd, men också i dialogen med försvaret och hur markfrågor ska lösas.
– Att det inte lönar sig att investera i vindkraft just nu är inte specifikt för vindkraften. Idag är det inte lönsamt att nyinvestera i någon energiform.