Ingela Björk är en av sex behandlare på alkohol- och narkotikagruppens öppenvård. Här arbetar också två personer inriktade på intensivstöd till främst yngre. Tidigare fanns en särskild alkoholrådgivning, men sedan två år är allt missbruk och beroende sammanslaget.
Uppdraget går i korthet ut på att ge Piteborna möjlighet att förändra sina alkohol- och drogvanor. Även anhöriga till personer med beroende kan få stöd och hjälp på mottagningen.
Besöken ökar
Hittils i år har antalet besök ökat med cirka 30 procent, var av en stor del är unga som börjat med droger. Men den här artikeln ska handla om alkohol, som förvisso är en drog om än laglig.
– Alkohol är en socialt accepterad drog och hör som till i många sammanhang. Det är först när det blir problem som skammen kommer och det är närmast tabubelagt att prata om det, säger Ingela Björk.
Tillsammans med kollegorna Anna Hellsten och Åsa Fjällström tar hon emot PT för att berätta om verksamheten och hur de jobbar.
I alla åldrar
Det krävs säkert ett visst mod för den enskilde att ta den första kontakten, men det kan också vara anhöriga eller arbetsgivare som ställer ultimatum.
Vilka är de som kommer hit?
– Det är människor i alla åldrar och olika livssituationer. Människor som känner att de behöver förändra sitt drickande, säger Åsa Fjällström.
Vad gör ni då?
– En bra fråga är "Varför dricker du?". Är det för att slappna av eller av ren slentrian. Är det för att döva sig och fly verkligheten eller handlar det om belöning. Det finns alltid ett skäl till att dricka.
Bryta mönster
Eftersom det bygger på frivillighet så handlar det mycket om motivation och att sätta upp rimliga mål.
– Vi utgår alltid från den enskilde och tillsammans bestämmer vi vilken typ av stöd och åtgärder som är bäst. Det handlar om individuellt anpassad behandling. När det är klart skriver vi en behandlingsplan, säger Anna Helllsten.
När väl den första kontakten är tagen är det viktigt att komma i gång snabbt. Fem träffar för samtalsstöd bokas inledningsvis, men stödet kan fortsätta betydligt längre än så.
– Det handlar mycket om att bryta mönster och hitta vägen ut ur ett missbruk. Det är roligt att vara med på den resan, men tufft när någon avbryter i förtid. Vi är ju här för att vi vill hjälpa, säger Åsa Fjällström.
Flera metoder
Ibland kan det handla om att tillföra antabus eller erbjuda urin- och/eller utandningsprov. I vissa fall kan man beviljas institutionsvård.
Den som besöker mottagningen får inte vara påverkad.
– Nej, då avbokar vi och hittar en annan tid, säger Ingela Björk.
Björk är själv inriktad på tolvstegsmetoden, men det finns också andra metoder som erbjuds för att bryta ett missbruk.
Vad tycker ni om Sober october?
– Jag tror att många behöver reflektera över sitt drickande och att ha perioder då kroppen och inte minst hjärnan får vila är alltid bra.
Gått överstyr
Till öppenvården kommer givetvis också människor där missbruket redan har slagit sönder vardagen och helt gått överstyr. Då kan det bli tal om tvångsåtgärder, men då handlar det främst om unga narkotikamissbrukare och i några fall om människor i färd med att dricka ihjäl sig.
– Det är inte ett tröstlöst jobb. Även för kroniker kan det bli små förändringar. Det är tufft får många, men en del lyckas bryta helt, säger Åsa Fjällström.
Cirka tio procent av befolkningen har någon form av missbruksproblem. Lägg till mörkertalet och alla anhöriga, så blir det ganska många.
– Det är ett stort och ökande problem.