Utställningen är ett ovanligt inslag

Den medicinska humanitära organisationen Läkare utan gränsers så kallade upplevelseutställning "Uppdrag: Rädda liv", som öppnades på onsdagen, är ett annorlunda inslag under Piteå dansar och ler.

Gustav Svensson, Göteborg, är informatör vid Läkare utan gränser. I bakgrunden ses en bild från Sierra Leone som fotografen Harald Hendén tagit och som ingår i en fotoutställning som visas i anslutning till upplevelseutställningen "Uppdrag: Rädda liv".

Gustav Svensson, Göteborg, är informatör vid Läkare utan gränser. I bakgrunden ses en bild från Sierra Leone som fotografen Harald Hendén tagit och som ingår i en fotoutställning som visas i anslutning till upplevelseutställningen "Uppdrag: Rädda liv".

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ2008-07-24 06:00
Det är första gången som Läkare utan gränser (ofta förkortat MSF efter organisationens franska namn) har sin trailer uppställd på ett festivalområde och det är med spänd förväntan som de tre informatörerna och projektkoordinatorn Sofia Svensson motser festivalpublikens reaktioner på utställningen med dess kärva men ändå hoppfulla budskap.
Förutom under dagtid kommer utställningen att hållas öppen klockan 19-21 fram till och med fredag.
- Genom den här utställningen vill vi visa besökarna att det går, även med begränsade medel, att hjälpa utsatta människor till en bättre situation, säger Sofia Svensson.
Flyktingläger
Uställningstrailern, som tidigare har rullat i både Grekland och Norge för att inte tala om alla svenska städer som den ambulerande utställningen om MSF:s arbete har besökt de senaste åren, är inredd med scener från ett flyktingläger någonstans i Afrika.
Besökaren får ett par hörlurar och guidas under femton minuter genom utställningen av berättarröster tillhörande fältarbetare som varit på uppdrag med Läkare utan gränser på kris- och katastrofdrabbade platser som Liberia, Indonesien, södra Sudan och Darfur i västra Sudan på gränsen till Tchad.
Man får välja om man vill bli guidad av en logistiker, sjuksköterska eller läkare.
I hörlurarna berättar fältarbetaren om hur en vanlig dag kan se ut i ett flyktingläger där människor lever under väldigt svåra förhållanden.
Hur ordnar man till exempel så att människorna har tillgång till vatten? Man kan tvingas att använda träskvatten som kloreras.
En människa kan dö av uttorkning redan efter tre dagar utan vatten.
Men förorenat vatten kan också döda indirekt genom att orsaka svåra diarréer eller kolera.
Verklighetskänsla
Hur kan man för övrigt förhindra ett kolerautbrott och vad händer på kliniken för undernärda barn?
Det är andra frågor som utställningen tar upp.
Man vänjer sig aldrig vid att se ett barn dö, hör vi läkaren Finn förklara i hörlurarna. Men, tillägger han, när man upplever hur någon återvänder till livet är det som en belöning, tillägger han.
- Det speciella med den här utställningen är att besökarna får en tydlig inblick i vårt arbete och att man får en känsla av hur det kan vara att arbeta i fält, säger utställningens projektkoordinator Sofia Svensson.
Läkare utan gränser
Läkare utan gränser/Médecins Sans Frontières (MSF) bildades i Paris 1971. Den svenska grenen av organisationen grundades 1993 av tre svenska läkare.
Läkare utan gränser har sektioner i 19 länder och egna projekt i 70-80 länder runt om i världen.
Den största delen av Läkare utan gränsers insamlade medel kommer från allmänheten.
"Det ger oss frihet att agera och hjälper oss behålla vårt oberoende", menar man.
År 1999 fick Läkare utan gränser Nobels fredspris.
Varje år genomför Läkare utan gränsers internationella fältarbetare tillsammans med lokal personal bland annat miljontals konsultationer, tiotusentals operationer och vaccinerar miljoner barn och vuxna mot sjukdomar som mässling och hjärnhinneinflammation.
Förutom de rent medicinska insatserna förser teknisk personal årligen hundratusentals flyktingar med rent vatten och latriner.

Källa: Folder från Läkare utan gränser som producerats i anslutning till utställningen "Uppdrag: Rädda liv".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om