Utbildade sig för att hjälpa sin dotter: "Nu är det min tur att ställa upp för andra"

Det började med att Linda Larssons sexåriga dotter fick svåra och oförklarliga smärtor. I perioder var hon så sjuk att hon hoppade på kryckor eller satt i rullstol. Vändpunkten kom först några år senare när de fann behandlingsformen kraniosakral terapi.I samma ögonblick var det självklart för Linda.Hon skulle lära sig behandlingstekniken för att kunna hjälpa Emma - och i förlängningen andra.

När man behandlar med kranio sakral terapi är det med ett fjäderlätt tryck på max fem gram.

När man behandlar med kranio sakral terapi är det med ett fjäderlätt tryck på max fem gram.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2013-03-09 06:00

Första gången vi ses sitter vi i familjen Larssons luftiga, stora lantkök på södra Pitholm.

Dagsljuset omger oss när Linda berättar, samtidigt som familjens katt kurar ihop sig i en fåtölj.

När vi pratar om ryggmärgsvätska, korsben och kroppens vilja att läka sig själv känns det så enkelt och självklart.

Det är betydligt svårare att fästa orden på papper utan att det låter luddigt.

Men som Linda säger.

Egentligen handlar alla alternativa behandlingsmetoder om att lyssna på kroppens signaler och hjälpa den att hjälpa sig själv, även om vägarna dit kan se olika ut.

- Alla behandlingsformer är släkt med varandra och det ena är inte bättre än det andra. Utgångspunkten för oss som jobbar med kroppar är att alla människor ska må bra. Jag har hittat det som passar mig och mitt synsätt, säger hon.

Anledningen till att Linda fann den kraniosakrala terapin, KS, är att hennes dotter Emma, då sex år gammal, blev sjuk.

Sitter ihop
Kraniosakral terapi är en mjuk, manuell behandlingsmetod som utvecklades ur osteopatin i början av 1900-talet.

Behandlingen utförs med maximalt fem grams tryck på olika delar av kroppen.

Det ska hjälpa till att släppa spänningar kring nerver, muskler, bindväv, hjärnhinnor och ryggmärgsvätska.

- Genom det fjäderlätta trycket hjälper jag kroppen att aktivera sitt eget självläkningssystem. Kan man ta reda på vad grundproblemet är vet kroppen själv hur den ska göra för att läka. Egentligen gör jag ingenting annat än att assistera.

Avslöjar
Mellan olika exempel och förklaringar som hänvisar till skelettbilden på köksbordet, det färgfina tredimensionella kraniet och ingefärsteet som ryker berättar Linda om vad hon tittar efter när hon möter en ny kund.

- Kroppen avslöjar ofta vad den vill ha hjälp med, men inte alltid genom vad personen säger utan kanske mer av hur den håller armarna eller gnuggar sig i håret. Förr kände vi kroppen bättre och hade mer kunskap hur vi skulle tolka olika signaler. Vi har verktygen själva, vi vet bara inte hur vi ska använda dem. Allt sitter ihop och har vi ont i en handled behöver det inte vara just i handleden som det ursprungliga problemet är, det kanske sitter i ryggen.

Provat allt
Veckan efter ses vi ytterligare en gång, i behandlingsrummet nära busstationen som hon hyr in sig i.

Även där omger ljuset oss.

Vi pratar om smärta.

- Det är kroppens signal om att något behöver rättas till och är till slut det enda människan reagerar på. Vi kör på tills det inte går längre, men att hela tiden ha ont påverkar inte enbart den som lider utan också alla människor runt omkring den personen.

Linda säger att de kunder hon träffar ofta känner att de hamnat i en återvändsgränd efter att ha provat det mesta.

- Många har otroligt ont och är rädda all beröring, till och med en vindpust kan vara för smärtsam. Då gäller det att man är extra försiktig och lyhörd. När man har ont eller utsätts för smärta eller stress går kroppen i försvar och då är det svårt att läka, men när jag behandlar med KS upplever jag att många nästan somnar efter en stund och börjar snarka. Jag brukar kalla det för att ’läkningssnarka’, kroppen tokslappnar av och är mitt uppe i att starta läkningsprocessen som sedan pågår i några veckor.

Självbehandling
Mellan behandlingarna får kunderna tips på självbehandling, som man kan göra mellan besöken hos henne.

- Till exempel får personer som lider av svår yrsel, migrän eller annan smärta, tips på hur de kan stimulera kroppens egen självläkning genom att behandla sambandspunkter som finns i våra händer och fötter.

Linda brinner för många frågor och jobbar bland annat för att alternativa behandlingsmetoder ska godkännas i Sverige, så att det genom ett BOT-avdrag blir billigare för kunden och att man i framtiden ska kunna bli remitterad från sin läkare.

- Visst kostar det att söka alternativ vård, men friskvård lönar sig. Många uttrycker att det är värt varenda krona eftersom de upplever att de blir hjälpta och får förbättrad livskvalitet. Det kan inte mätas med pengar. Jag tycker att införsel av BOT-avdrag borde vara lika självklart som att staten ger pengar till att renovera hus. Fler i arbete gynnar staten på många sätt.

För sjuk
Artikeln om 37-åriga Linda och hennes relativt nya väg i livet slutar där historien egentligen tog sin början.

Med Lindas då sexåriga dotter Emmas ovanliga sjukdom.

Det började med att hennes barnhänder eller fötter blev kalla, blåa och gjorde väldigt, väldigt ont.

Periodvis var Emma så sjuk att hon hoppade på kryckor, eller satt i rullstol. Hon orkade inte vara på skolan eftersom även ljud och ljus blev jobbiga när hon hade smärtorna. Lika plötsligt som smärtan kom, kunde den försvinna, ofta i samband med alternativ behandling.

- Trots att vi träffade olika läkare och fick olika sjukgymnastikbehandlingar och mediciner så blev hon periodvis sjukare och sjukare. Ingen hade någon riktig förklaring till vad det berodde på och ingen medicin hjälpte, de gav henne bara biverkningar, säger Linda.

I Sverige får alternativa behandlingsterapeuter inte ta emot barn under åtta år, men två år efter Emma blivit sjuk kunde de prova andra behandlingsformer än den traditionella sjukvårdens.

- Det hjälpte mycket och många bitar ramlade på plats, men Emma var periodvis väldigt dålig.

Vid ett besök på Noliamässan gick Linda in i Hälsans hus och såg en skylt om kraniosakral terapi.

- Någonstans hade jag väl läst om det, så jag tågade fram och pratade med kvinnan i ståndet. Hon bad mig komma dit med Emma, men jag svarade att hon var för sjuk.

Det slutade med att terapeuten kom hem till familjen och behandlade Emma.

- Jag såg hur hon äntligen kunde slappna av och efter en timme var hon helt smärtfri. Det var det här jag gått och längtat efter att hitta och min första fråga var: "Vart utbildar jag mig?".

Vill hjälpa här och nu
Samma höst började hon studera för Bröderna Tranberg.

- Anledningen var dels att det inte fanns någon som använde behandlingsmetoden här uppe, dels att det ofta är så att när man ringer och bokar tid hos en alternativ terapeut får man tid om en månad. Jag ville kunna hjälpa Emma här och nu, säger Linda.

Emma är nu elva år.

För ett år sedan fick hon tillslut komma till barnsmärtrehab i Umeå och fick diagnosen CRPS (Complex regional pain syndrome) - ett kroniskt smärttillstånd. I höstas blev hon dock friskförklarad.

- Kronisk betyder att smärtan varit långvarig, längre än tre månader, det betyder inte att personen behöver lida av smärta i all framtid, säger Linda.

Det poängterar hon också till sina kunder.

- De alternativa behandlingarna bidrog till att Emma blev fri från smärtan, men det var även andra faktorer som spelade in. När jag tänker tillbaka på första gången jag kunde hjälpa henne var det obeskrivlig eufori. Tänk att jag kunde assistera henne till smärtfrihet. Vi har varit hos många alternativa terapeuter som hjälpt Emma. I min värld är de våra hjältar som ställt upp både kvällar, helger och storhelger. Nu är det min tur att ställa upp för andra.

FAKTA

Namn: Linda Larsson.

Ålder: 37 år.

Familj: Man och två barn, Ida och Emma.

Gör: Arbetar halvtid som lärare och med Bodyrecover - där hon erbjuder bland annat kraniosakral terapi och Su yok, en mix av kinesisk akupunktur och zonterapi.

Intressen: Det jag jobbar med, att hitta på saker med familjen, båtliv, dans, knyta kontakter och så är jag intresserad av ny forskning, speciellt kring vaccinationsbiverkningar och behandlingsmöjligheter.

Jobbar för att: Människor ska få bättre livskvalitet. Brinner för att behandla personer med koncentrationssvårigheter och är bjuden till Finland för att behandla autistiska barn och ungdomar under våren. Jobbar för att alternativa behandlingsmetoder ska godkännas i Sverige så att det blir billigare för kunden genom införande av BOT-avdrag (syftar till att man ska kunna dra av kostnader för massage och kroppsterapi) och att klienter i framtiden ska kunna bli remitterade från sina läkare. Jobbar också för att barn under 8 år ska få möjlighet att besöka alternativa terapeuter.

Deltar i: Ett forskningsprojekt med Sahlgrenska universitetssjukhuset, angående kraniosakrala behandlingar på knäartros, migrän samt kroniska ländryggsbekymmer.

Namnet kraniosakral terapi kommer av det kraniosakrala systemet, där ryggmärgsvätskan med en viss puls pumpas ut från kraniet ner i ryggraden till sakrum, eller korsbenet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om