Utbilda dig till framtidens yrke

Vill du bli lärare, sjuksköterska, IT-specialist eller ingenjör? Då är chansen stor att du också får jobb efter avslutad utbildning.

Vård. Framtidens jobb finns bland annat inom vården och det är ett område som Emilia Jakobsson är intresserad av. Här med Catrine Granberg från landstinget.

Vård. Framtidens jobb finns bland annat inom vården och det är ett område som Emilia Jakobsson är intresserad av. Här med Catrine Granberg från landstinget.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-02-19 17:00

I en ny rapport från Arbetsförmedlingen redovisas framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Där slås fast att jobbutsikterna är särskilt goda inom tjänstesektorn, exempelvis på hotell- och restaurangsidan.

Bristen på vårdpersonal och lärare fortsätter att öka och är nu den största hittills.

– Vi ser en bred jobbtillväxt. Det är positivt och innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden. Samtidigt har vi aldrig tidigare sett en så stor brist på lärare och vårdpersonal. Där kommer många arbetsgivare att få mycket svårt att rekrytera, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det här innebär att den som söker jobb som lärare, inom omsorgen eller inom hälso- och sjukvården har mycket att välja på.

En annan nyhet i årets undersökning är att socialsekreterarnas möjligheter till jobb har förbättrats påtagligt, något som bland annat beror på ökningen av antalet asylsökande.

Även ingenjörer, byggnadsarbetare och IT-specialister finns med på listan över yrken som har goda möjligheter till arbete. Men listan med yrken där framtidsutsikterna att få jobb är goda är längre än så. Arbetsförmedlingen har listat ett 40-tal yrken med goda jobbprognoser.

Prognosen är tydlig, bristen på arbetskraft stiger inom nästan samtliga områden på arbetsmarknaden och är nu högre än tidigare. Samtidigt har de privata arbetsgivarna i allmänhet inte svårt att hitta arbetskraft. Läget är värre inom den offentliga sektorn.

Efter en lång period av mycket svag sysselsättningsutveckling väntas nu även fler jobb inom industrin. Rapporten visar att fyra av de yrkesförberedande programmen på gymnasiet kommer att ge goda möjligheter till arbete på fem till tio års sikt. Det gäller utbildningar inom omvårdnad, bygg och anläggning, industri samt inom fordon och transport.

Arbetsförmedlingens rapport pekar också på vikten av en fullgjord gymnasieutbildning.

– Att slutföra sin gymnasieutbildning är det enskilt viktigaste rådet man kan ge. Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb. Vi ser en fortsatt hård konkurrens om jobben inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning, säger Håkan Gustavsson.

Samtidigt väntas fortsatt stor konkurrens för den som vill ha ett arbete inom området kultur, media och design.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om