Uppsägningar väntar i vårdvalets kölvatten

Vårdvalet och konkurrensen från privata vårdgivare kan innebära personalminskningar på landstingets vårdcentraler.- Vi måste anpassa kostymen efter antalet patienter, säger Rose-Marie Näslund, regionchef för primärvården i Pite älvdal.

Distriktsläkaren Alette Brorstad, Piteå vårdcentral, ser med spänning fram emot vårdvalssystemet, men tror inte att det blir helt smärtfritt. "Vi vet inte om landstinget kan ha kvar fem vårdcentraler i Piteå", säger hon.

Distriktsläkaren Alette Brorstad, Piteå vårdcentral, ser med spänning fram emot vårdvalssystemet, men tror inte att det blir helt smärtfritt. "Vi vet inte om landstinget kan ha kvar fem vårdcentraler i Piteå", säger hon.

Foto: Gustav Hansson

PITEÅ2009-06-19 06:00
I en omröstning på Piteå-Tidningens hemsida väljer majoriteten av de som svarar privata vårdalternativ före landstingets vårdcentraler. Men det är siffror man bör ta med en nypa salt menar regionchefen Rose-Marie Näslund.
- Jag tror inte att den stora massan varit i kontakt med privat vård och många, bland annat äldre människor, har nog inte svarat på frågan. De flesta av våra patienter är väldigt nöjda, säger hon.
Näslund erkänner dock att konkurrensen efter årsskiftet kan slå hårt mot landstingets enheter i Pite älvdal.
- Om en vårdcentral inte klarar att ha sin ekonomi i balans så måste vi hjälpa de ansvariga att arbeta på ett effektivare sätt. Räcker inte detta kan ett slutligt scenario bli att vårdcentralen tvingas stänga eller slås ihop med någon annan. Vi måste göra allt för att patienterna ska känna att de får bra vård och därför stannar kvar hos oss, säger regionchefen.
Distriktsläkaren Alette Brorstad, som jobbar på Piteå vårdcentral, är nyfiken och ser med spänning fram emot vårdvalet och den fria etableringsrätten.
- Jag tror att det blir väldigt bra för patienterna. Många som jobbar i stan ringer och vill komma till oss, men vi har ingen möjlighet att ta emot dem. När vårdvalet införs kan de lista sig och få vård vart de vill. Den som inte blir nöjd kan ta sin listningspeng och gå någon annanstans, säger Brorstad.
Inte smärtfritt
Hon tror dock inte att det nya vårdvalssystemet blir helt smärtfritt.
- Vi vet inte hur det kommer att se ut och om landstinget kan behålla fem vårdcentraler i Piteå. Men jag har inte hört någon oro i läkargruppen - vi vet att vi behövs och att vi kan jobba i vilken organisation som helst, säger Alette Brorstad.
Enligt Erling Sjöstedt, verksamhetschef på Furunäsets vårdcentral, är inte den övriga vårdpersonalen heller särskilt orolig för vad som komma skall.
- Men visst finns det funderingar. Jag tror det finns risk för en rokad av personal från befintliga vårdcentraler till privata etableringar. I Halland ska 10 procent av patienterna ha bytt vårdcentral när fritt vårdval infördes, berättar han.
Oro för hemsjukvården
Regionchefen, Rose-Marie Näslund, är orolig för hur hemsjukvården kommer att bedrivas i framtiden.
- Om någon listar sig på en vårdcentral nära sitt jobb, hur blir det då om den personen blir svårt sjuk och måste vårdas hemma? Ska läkarna åka flera mil för att träffa sina patienter? Det är ett problem som vi inte vet hur vi ska lösa ännu, säger hon.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om