Det formella beslutet fattas av politikerna i landstingsstyrelsen den 28 september, men i praktiken är det redan klart att hälsocentralen stänger igen. Patienterna blir då hänvisade till någon av de tre landstingsägda hälsocentralerna: Hortlax, Hällan och Piteå hälsocentral eller det privata alternativet Cederkliniken.
När Socialdemokraterna i Piteå bjöd in till ett öppet möte angående läget för hälsocentralen hade ett 30-tal personer samlats i Munksunds Folkets hus för att dels ta del av information, dels ställa frågor till både landstingsrådet Anders Öberg (S) och Yvonne Hedenström, tidigare verksamhetschef vid hälsocentralen.
– Vi har inte kunnat ge er en god och säker medicinsk vård det sista halvåret. Det här är ett tufft läge, sa Yvonne Hedenström som menar att det är därför hon avsagt sig sitt förordnande.
Svårt rekrytera läkare
Bakgrunden till att hälsocentralen tvingas lägga ner är brist på läkare (både för att läkare gått i pension, men även svårigheter att rekrytera både nya läkare och stafettläkare), men även en ansträngd ekonomisk situation. Nu har också andra yrkesgrupper börjat lämna hälsocentralen.
– I samband med att vi började diskutera ett eventuellt samgående med Piteå hälsocentral så har det känts ovisst för personalen att vara kvar på arbetsplatsen, sa Anders Öberg.
– Men då är det ju ni som har skapat det här! sa Leif Lidman, en av åhörarna.
Stor oro
Oron inför vad som ska hända nu, när alla cirka 6 000 patienter från Furunäset ska rymmas på någon av de andra hälsocentralerna är stor.
Piteå vårdcentral kan exempelvis ta emot 2 000 patienter till, men vad händer om exempelvis 4 000 patienter skulle lista sig där? Det har de ansvariga inget svar på.
Samtidigt ligger Hällans hälsocentral långt ner på listan över de mest populära.
– Vad är det som säger att vi får en god vård där? Det är skrämmande, uttryckte en av åhörarna.
På mötet fanns lyftes också oro för kommande parkeringsproblem, svårigheter att ta sig till läkare om man inte har tillgång till bil och en rädsla för att inte få träffa samma läkare. Samtidigt höjdes kritiska röster för att man inte fått vara med och påverka beslutet.
– Det här mötet är som att kasta i jästen efter att degen är klar, sa Annie Persson, S-veteran och tidigare kommunalråd i Piteå kommun som efterlyste någon form av "brukarinflytande".
– Frågan är hur vi går vidare nu? Hur kan vi vara med och påverka så att vi får en bra sjukvård i Piteå i fortsättningen.