I domen ovan relateras hur en notorisk rattfyllerist med indraget körkort fortsätter att köra – och gång på gång stoppas av polis, som till slut beslagtar bilen. Och nästa bil han kör berusad. Och nästa, och nästa...
Under rättegången förklaras sedan mannens två fordon förverkade, det vill säga att staten äger dem och kan sälja dem vidare.
De två bilar som stod registrerade på hans sambo, kan däremot inte förverkas då det inte är bevisat att hon medverkat till körningarna. Hon satt häktad för brott då mannen gjorde sig skyldig till nya trafikbrott och bilarna beslagtogs.
Beslagtar nycklar och bil
Så vad är det då som gäller?
Ja, enligt sjunde paragrafen i trafikbrottslagen får ett fordon som använts vid brott förverkas om det behövs för att förebygga fortsatt brottslighet.
Peter Lundmark vid Pitepolisen utvecklar polismannens agerande. Det första som händer om en person kör bil berusad och stoppas av polis, är att bilnycklarna beslagtas. De får sedan hämtas tillbaka av föraren nästa dag i sällskap med en annan, nykter bilförare som har gällande körkort. Rör det sig dock om grovt rattfylleri, beslagtas även körkortet.
– Och säger den rattfulle till exempel att "jag har flera nycklar och jag ska fortsätta köra", ja då kan polisen beslagta även bilen ett dygn med stöd av polislagen, berättar Lundmark.
Staten säljer
Rör det sig om en notorisk rattfyllerist, som stoppas gång på gång och bara fortsätter att köra bil berusad eller drogad, får bilen beslagtas fram till rättegång och dom. Då yrkar åklagaren att de beslagtagna fordonen ska förklaras förverkade och det är sedan upp till domstolen att fatta beslut om det.
Förverkas ett fordon övergår ägandet till staten, som sedan kan sälja bilen. Pengarna tillfaller statskassan.