Kommunalråden i Arjeplog, Arvidsjaur, Piteå och Älvsbyn kräver att Arbetsförmedlingen, AF, ska garantera sin lokala närvaro i alla fyra kommuner.
– Vi har länge fört en dialog, inte bara i Pite älvdal utan i hela Norrbotten. Men när hela Pite älvdal nu i princip blir en vit fläck på kartan så sa vi att vi måste agera, säger Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå.
I samband med att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) lämnade besked om att "skyltarna ska upp" skickade kommunalråden ett öppet brev till AF med samma budskap.
– Vi kände att vi också vill berätta att det inte går att vara utan något fysiskt kontor i ett så stort geografiskt område. Jag tror att Arbetsförmedlingen vill vara närvarande och det är det ministern också säger. Det blir spännande att se efter årsskiftet, säger Helena Stenberg.
Mats Dahlberg, miljöpartist i Piteå och tidigare anställd på AF, tillhör dem som tackat nej till anställning i Luleå. Han menar att den vita fläcken måste åtgärdas.
– Det blir så otroligt långt mellan Arjeplog och Luleå. Särskilt när så många har lämnat Arbetsförmedlingen i Luleå. De pratar om att de har arbetsuppgifter för 90 personer och så är det 50 som jobbar, det säger sig självt att det blir en ohållbar arbetssituation för de 50 personerna, säger han.
På torsdagen höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark pressträff tillsammans med Maria Mindhammar, ny generaldirektör för AF, med anledning av regleringsbrevet för 2020. 1 februari vill regeringen ha första lägesrapporten och senast den 23 oktober ska AF redovisa hur man har säkerställt den lokala närvaron.
– Jag ser framför mig att vi kommer se många orter där skyltarna kommer upp igen, men det kan ske på olika sätt. Det behöver inte vara ett eget kontor i egen regi, det kan även vara samordnat i till exempel kommunens lokaler, säger Eva Nordmark.
Politikerna går inte in och säger på vilka orter AF ska öppna kontor.
– Det är i första hand landsbygd och glesbygd vi pratar om när vi pratar om lokal närvaro. Av de här 132 kontoren är det många som inte har varit fast bemannade, utan så kallade arbetsställen som man har rest till, säger Maria Mindhammar.
Hur många kontor som blir kvar kan hon inte svara på i dagsläget.
– Det håller vi på att se över. Vi kan se vissa luckor i den lokala närvaron. Men det är klart att det kostar pengar att ha personal utanför de större orterna.
Helena Stenberg tror inte att man kan räkna med samma omfattning på närvaron även om AF kommer tillbaka till Piteå.
– Jag tror också att det kommer att se olika ut. Man kan väl prata om filialer kanske, möjligen olika öppettider i de olika kommunerna. Det viktigaste är kontakten med olika individer, men även kontakten med företag som behöver rekrytera. Jag tycker att de ska trygga kontakter, om det sedan är varje fredag eller onsdagar och fredagar får vi se, säger hon.