Vad som kan anses vara en harmlös souvenir kan leda till förödande konsekvenser i svenskt växtliv, ekosystem och ekonomi.
Kampanjen #PlantHealth4Life genomförs för tredje året i rad i flera länder i Europa för att uppmärksamma vikten att skydda växter mot skadegörare. Kampanjen startade i samband med internationella växtskyddsdagen 12 maj.
– Många känner inte till varför växters hälsa är så viktig, och vad nya växtskadegörare kan göra för skada om de sprider sig i vår natur, säger Ingrid Areskoug, växtskyddshandläggare vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Med kampanjen vill de uppmärksamma vikten av växternas hälsa i ekosystemet.
– Vi vill informera om vilken avgörande roll växters hälsa har, från att ge oss mat på bordet till luften vi andas.
Skadegörare, som insekter, bakterier, virus och svampar, kan spridas genom resor och handel. De är ofta osynliga för blotta ögat, men kan snabbt sprida sig och orsaka stora miljömässiga och ekonomiska skador.
– I en globaliserad värld rör sig stora mängder varor över landsgränserna varje dag. Skadegörare kan följa med obemärkt i träemballage, med växter eller frön, säger Henrik Alsterbo, växtskyddshandläggare vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Alla kan hjälpas åt att förhindra spridningen genom att undvika att ta hem växter och fröer från länder utanför EU, samt att vara vaksam när man beställer från utlandet, fortsätter han.
Ofta sprids skadegörare via handel där mördarsnigeln är ett exempel som sprids och förstör för många odlare.
– Varje liten insats räknas. Genom att vara medveten om riskerna kan vi tillsammans se till att den svenska naturen fortsätter att må bra, säger Ingrid Areskoug.