Unik inplastning värmer byggarbetsplatserna
Snö och kyla är ett elände för snickare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus. Men nu kan ett unikt koncept förbättra arbetsförhållandena. Vid Sunpines anläggning på Haraholmen skyddar en ny inplastningsteknik mot kalla vindar.
Jonas Wiking, Bergnäsets ställningsmontage, använder ett gasoldrivet verktyg för att smälta ihop plastskarvarna.
Foto: Gunnar Westergren
- Det blåser alltid här och vinden har en kylande effekt. Plasten är tät och skyddar, den hindrar även snön från att virvla in. Jag var lite skeptisk från början, men det har fungerat jättebra. De som jobbar trivs bättre och är effektivare när arbetsmiljön är bra, säger Magnus Wikman, vd för Sunpine.
15-tal företag
Sunpines anläggning byggs med delad entreprenad och ett 15-tal företag är inblandade. Processstativet som är under uppförande består av en betongstruktur utan väggar och det är där den nya tekniken kommer in.
- Normalt sätter vi fast plasten i byggnadsställningar och bränner ihop skarvarna. Det är en miljövänlig krympplast som används och det blir inte dyrare än andra typer av täckningar, berättar Anders Ström, platschef på Bergnäsets ställningsmontage i Piteå som utför inplastningarna.
Vid Sunpines processtativ används dock inga ställningar och man fick därför fundera ut ett annat sätt att montera plasten.
- Vi använder kraftiga spännband och fäster plasten i dem, säger Ström.
Bergnäsets ställningsmontage är enligt egna uppgifter först i Norrland med den nya tekniken. Kanske till och med först i Sverige.
- Eventuellt har man gjort inplastningar i södra Sverige. I Norge används plasten en del på oljeplattformar, berättar Anders Ström.
Plasten som används är alltså miljövänlig och kan vara upp till nio meter bred. Den är flamhärdig och börjar inte brinna eller avge giftiga ångor.
- Vi har mest gjort småjobb tidigare. Det här är det största hittills och en riktig utmaning, berättar Jonas Wiking, en av två anställda på Bergnäsets ställningsmontage som jobbar med inplastningar.
Wiking har i princip bara fått positiva reaktioner.
- Det enda minuset är att plasten kan vara i vägen för rördragarna, säger han.
I Björklunda
L-G Nöjd, montör på Industriutveckling, är en av dem som slipper plågas av nederbörd och isande vindar medan arbetet slutförs på Sunpines anläggning.
- I perioder har det varit ganska rått i luften och då är det skönt att vara bakom plasten. Den skyddar ju också mot blåst. Ibland är plasten dock i vägen och vi har tvingats skära sönder den när vi utfört monteringar vid kanterna, säger han.
Den nya tekniken kan även användas inomhus. I Björklunda simhall i Öjebyn skyddar en inplastning bassängen mot damm och skräp medan gymmet byggs ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!