Cirka 25 000 personer har svåra problem med sitt spelande och kan betecknas som spelberoende. Ytterligare cirka 90 000 personer har svårt att kontrollera sitt spelande och befinner sig i riskzonen. Det finns inga säkra siffror för hur många av dessa som har problem med just nätpoker, men andelen växer snabbt.
Många som spelar nätpoker är unga män. Ofta beskrivs de som högskolestudenter eller gymnasister som spelar för att dryga ut studiemedlen. De ser pokern som ett intelligensspel och tror att de med kunskap och klipskhet ska kunna besegra slumpen. En del lägger av skolan för att bli proffs och miljonärer på poker.
- De vaggas in i en falsk självbild och satsar mer och mer. Spelandet är inte längre ett kul nöje utan en möjlig inkomstkälla. Det är i det läget som det kan gå riktigt illa, säger Maritha Hult, som arbetar på Spelinstitutet i Piteå.
Det kan lika gärna handla om killar (det är oftast killar som spelar nätpoker) som är arbetslösa/sjukskrivna och har mycket tid att döda. Eller också att de har någon form av personliga problem. De upptäcker nätpokern som fyller det där "hålet". Pelle (påhittat namn), som nämns inledningsvis, skulle kunna vara en av dem.
Poker blir det enda
Plötsligt kretsar allt kring poker. All tid går åt för att tänka och dagdrömma om poker. Kanske vinner "Pelle" lite i början och det ger blodad tand. Han spelar mer och mer och märker inte att pengarna börjar gå åt. Spelandet blir en ond cirkel.Man brukar tala om tre faser. Vinstfasen, förlustfasen och desperationsfasen.
- Det kan gå väldigt fort. Plötsligt slutar man betala hyran och andra räkningar. Man lånar pengar av anhöriga och vänner, tar lån för att täcka upp förlusterna och spelar allt desperatare. Det sista steget är att spelmissbrukaren börjar ägna sig åt kriminalitet för att täcka upp förlusterna, säger Maritha Hult.
Orsaker till spelmissbruk
Men vem kan bli spelmissbrukare?
- Vi har ju tagit upp faktorer som önskan att vinna pengar och berömmelse, men också verklighetsflykt. I princip kan vem som helst åka dit. Det handlar om att spelandet, i vart fall inledningsvis, fyller någon slags positiv funktion.
- Det kan också bero på längtan efter spänning. Det kan vara ärftliga orsaker, okunskap om riskerna och att spel trots allt är legalt och väldigt exponerat. Ofta är det flera faktorer som samverkar när det går illa, säger Maritha Hult.
Kan man sätta en tydlig gräns för när spelandet övergått till missbruk?
- När det gäller pengar kan ju tusen kronor vara oerhört mycket för en person, men i princip ingenting för en annan. Det varierar kraftigt. Tidsaspekten är den andra måttstocken. Om all ledig tid kretsar kring spel så kan det vara ett problem oavsett penningförluster.