UNG antar utmaningen – VEGANVECKA!

Nudlar, böngroddar, quornfilé blev magiskt gott.

Nudlar, böngroddar, quornfilé blev magiskt gott.

Foto: Fotograf saknas!

PITEÅ2013-07-12 06:01

Jag följer med pappa till mataffären. Han fyller vagnen med marinerade revbensspjäll och syrlig filmjölk. Själv letar jag reda på små kartonger med blandbönor och linser. Lägger slentrianmässigt ner ett paket müsli i varuvagnen och fantiserar om mjölktallrikar och smörgåsar – med pålägg. När jag firar att första dagen av sju är halvgången med ett intervallpass uppför Strömlidabacken sjunger bönorna utrymningssånger och utsikten blir allt mindre tilltalande.

Dagens lärdom: Gröt utan mjölk och mackor med salsa är kluriga smakkombinationer.

Sover middag och vaknar till doften av nystekta hamburgare. Jag, som inte ens tycker om hamburgare i vanliga fall, känner hur det vattnas lite i munnen. Laddar upp med bönor och ett äpple och irrar runt i affären i jakt på beryktade quornfiléer – utan resultat.

Dagens påläggstest: Äpple och saltgurka (ja, på samma gång) får godkänt, men tillhör nog en av de mer mystiska smörgåsprydnader som jag har provat på.

Går förbi caféer på stan. Tycker mig kunna avgöra att det luktar köttbullsmacka, varmkorv och räksmörgås.

Dagens största saknad: Fil och flingor

Sköljer linser och tänker tillbaka på en middag för länge sedan. Mamma hade gjort linsgryta och morfar som alltid och utan undantag åt minst två portioner, sa med sin artigaste stämma att ”tack, det var jättegott, men jag tror minsann att jag är mätt nu”. Lillebror var lite tydligare (och ärligare) med sitt betyg: ”aldrig mer linsgryta, lova det…”. Det är åtminstone sju år sedan och i ärlighetens namn är jag fortfarande rätt skeptisk till det där med linser i mat.

Dagens konstaterande: Linser smakar mindre äckligt i dag, men hör i min mening bättre hemma som glasögonersättare än föda.

Fortsätter min (kanske inte särskilt) diskreta jakt på quornfiléer och tofu, men återigen utan resultat. Våra Summer Games-gäster trillar in vilken sekund som helst och det vankas traditionsenliga grillkvällar. Kan man grilla bönor, tro?

Dagens luktupplevelse:Närbutiken som slussar ut enorma mängder doftpartiklar som skvallrar om nygrillad kyckling.

Aha! Hittar quornfiléernas och sojaokorvarnas hemliga gömställe och inser att valmöjligheterna som vegan inte alls är särskilt begränsade – det finns till och med quorngratäng och sojafärsfärdigrätter. Går på café med fint folk inser att caféliv som vegan är desto mer enkelspårigt och onyanserat. Det slutar med en kopp kaffe (!) och en bit mörk choklad. Summer Games-gästerna anländer och bjuds på sill lax, färskpotatis och grillad kyckling.

Dagens insikt:Min förmåga att lukta sig till kött och mjölkprodukter har förbättrats så till den grad att det nästan kan jämföras med den förfining av sinnena som uppstår vid en månads grottvistelse i totalmörker och ensamhet.

Taccokryddad quornfilé, kokt broccoli, nudlar, böngroddar och kryddiga champinjoner får avsluta veganveckoutmaningen – och det är MAGISKT gott. Vad då ”jobbigt att vara vegan”, vad tänkte jag med?!

UTVÄRDERING Veganvecka

Svårighetsgrad: 5 av 10.

Upplevda fördelar: Fint för självgodheten och samvetet (hejdå miljö- och köttångest). GOTT!

Minussidor: Tjorvigt, till viss del enformigt (var är min ostmacka?) och ställer rätt höga krav på kostmedvetenhet. Dessutom är vegankost, i min mening, lite för bra på att motverka trög mage.

Slutsats: Vegankost är inte för mig, men en liberalisering till vegetarisk kost känns helt klart tänkbart. Quornfiléer får full pott och det enda som jag egentligen saknat sådär galet mycket är mjölkprodukter och smörgåspålägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om