Introduktionsanställningen innebär en tjänst med 75 procent av ingångslön och 25 procents utbildning i ett år. Därefter garanteras fast jobb.
Förslaget har framarbetats av SKL och Arbetsgivarförbundet Pacta. Under gårdagen gav kommunstyrelsens arbetsutskott tummen upp för Piteås räkning.
På pappret är satsningens målgrupp gymnasieungdomar som pluggat vård- och omsorg, men ”saknar relevant yrkeserfarenhet”. Enligt kommunalrådet Peter Roslund (S) är målgruppen de med inkompletta betyg.
Är inte 13 800 kronor en knaper lön?
– De med formell utbildning kan konkurrera på en öppen arbetsmarknad. För den som saknar delar av en formell utbildning kan detta vara alternativet för att bli anställningsbar.
Peter Roslund uppskattar grovt att det kan handla om ett 20-tal personer som blir aktuella för satsningen.
– Det som finns att vinna är möjligheten för människor att komma in på arbetslivet och bli produktiva, säger Roslund.
Har redan jobb
Frågan är hur många färdiga studenter som är beredda att haka på introduktionsanställningen. När PT skrev om förslaget i höstas var tredjeårseleverna på vård- och omsorgsprogrammet rejält skeptiska. ”Taskig lön” var huvudomdömet, den tänkbara fördelen var konstaterad sysselsättning i ett år.
– Vårdbranschen har ett stort personalbehov framöver. Jag kan se förslaget som ett sätt att rekrytera personal, men avgångseleverna har ju för det mesta jobb. Många elever jobbar som undersköterskor, vissa går vidare för högskolestudier. Jag upplever att många redan har en fot inne när de tar studenten, säger Barbro Ögren, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Strömbackaskolan.
”Facklig framgång”
Nästa steg i frågan är fackliga förhandlingar och förslaget lär knappast stöta på patrull. När frågan blev aktuell i fjol ställde sig fackförbundet Kommunal positiv till förslaget. Då uppgav ordförande Annelie Nordström att förbundet länge kämpat för särskilda ungdomsavtal och att förslaget är en facklig framgång.
PT har försökt nå Agneta Nilsson, ordförande i Kommunal Piteå.