Det är första gången Norrbottens läns landsting mäter läkarkontinuiteten i primärvården. Man har tittat på hur många av de patienter som besöker vårdcentral tre gånger eller fler under ett år får träffa samma läkare två besök av tre.
39 procent blev länsgenomsnittet men endast en vårdcentral i Pite älvdal ligger över snittet, en mitt på och övriga under. Att man tittat just på de som besöker hälsocentral flera gånger under ett år är därför att den gruppen ofta lider av en kronisk sjukdom och därför har extra stort behov av ha kontinuitet i sin läkarkontakt.
Någon exakt analys av vad resultaten beror på är inte gjord men det finns olika saker som kan påverka. Andelen fast anställda läkare är en sådan sak.
–Det behöver inte med automatik handla om fast anställda läkare. Tittar man på Bergnäset hälsocentral i Luleå har den mycket sämre resultat än Björkskatan (42 respektive 66 procent) fast Bergnäset bara har fasta läkare. Det kan bero på arbetssättet, vilket typ av joursystem man har. Har man många utbildningsläkare ska de också träffa patienter, säger Elisa Lindgren, planeringsstrateg på landstinget.
Några tidigare siffror finns ju inte att jämföra med men resultaten kommer att följas upp framgent.
–Vårdcentralerna ska få göra egna analyser för hur man kan få bättre kontinuitet.
Medveten satsning
Hortlax hälsocentral har högst kontinuitet i Pite älvdal med 50 procent. Magnus Tufvesson, chef för hälsocentralen, menar att man har en strategisk satsning för att patienter i största möjliga mån ska få gå till samma läkare.
–Vi försöker jobba utifrån den så långt som det är möjligt, att alla patienter ska ha en personlig doktorskontakt hos oss.
Hortlax hälsocentral har inga stafettläkare eller tillfälliga vikarier. Däremot har de utbildningsläkare.
–Det är utmaningen i det hela. Vissa besök spelar det större roll att man får träffa samma läkare medan om man har en vanlig infektionssjukdom spelar det inte lika stor roll, säger Magnus Tufvesson.
Trots att Hortlax är bäst i Pite älvdal ser Tufvesson ändå resultatet som något som går att förbättra.
–Det är bra att vi har något att sträva mot.
Återkommande stafetter
Hälsocentralen i Älvsbyn hamnar långt under länsgenomsnitten och landar på 24 procent.
–Det är på grund av att vi har jättefå fasta doktorer, säger Agneta Björk, verksamhetschef.
Av de sex läkartjänster som finns på hälsocentralen är en tillsatt till 50 procent sedan finns också en ST-läkare på plats.
–Det enda vi kan göra är att försöka se till att samma stafettläkare återkommer till oss så långt som det är möjligt.