Idag måste nötkött, frukt, grönt, ägg och honung vara märkta så att konsumenten ser från vilket land de kommer. Däremot gäller inte kravet på ursprungsmärkning exempelvis för griskött och kyckling.
- En tredjedel av allt griskött som importeras kommer från Tyskland, en siffra som efter dioxinskandalen nu kan komma att öka. Avslöjandet om det tyska dioxinköttet visar än en gång hur viktigt det är att vi får en utökad ursprungsmärkning på livsmedel, säger Lars-Göran Pettersson.
Inom den offentliga sektorn ser man allt för ofta till pris istället för kvalité och det finns också en stor risk att det nu blir vanligare med tyskt griskött på skolor, i äldrevården och andra inrättningar, menar LRF:s förbundsordförande.
Kravspecifikation
- Men enligt Miljöstyrningsrådets kravspecifikationer kan man som inköpare inom den offentliga sektorn kräva att få information om produktens ursprung, och jag uppmanar alla inköpare att använda sig av den möjligheten, säger Lars-Göran Pettersson.