.
”Vi svävade fram över gräskullarna.
Det blev hundra mil tillslut.”
Erika Nilsson-Waara och hennes sambo Oscar Detmer Nilsson listar sina tio bästa minnen från hundra mils vandring och löpning efter Skåneleden.
.
1. Starten i Hårsjö
Den 18 juni blev vi avsläppta i Hårsjö av Oscars pappa Tord. Det var med nervösa steg som vi påbörjade vår färd med sikte om 100 mil.
Våren hade kantats av diverse skadebekymmer och denna dag var vi osäkra på om vi överhuvudtaget skulle klara av den första etappen på två mil. Vi ville i alla fall inte kasta in handduken utan att ens ha gjort ett tappert försök med tanke på att vi hade planerat i nästan ett år för äventyret.
Oj, vilken känsla det var när vi kom fram den dagen. Det hade gått bra!
En enorm lättnad och tilltro spred sig i kroppen. Nu var det bara att fortsätta.
.
2. Hjortronmyrar
Tidigt under turen tog vi oss an Hallandsåsen. Plötsligt befann vi oss på spänger bland myrmarker. Vi såg en älg sväva ståtligt förbi genom skogen. Mer förvånande är att vi upptäckte hjortron alldeles intill våra fötter. Liksom många andra trodde vi inte att vi kunde hitta norrländska skogar i vårt sydligaste landskap. Ack så fel vi hade. Vi har insett att den mesta natur förutom fjäll finns i Skåne.
.
3. Hovs hallar
Skånes mäktiga klippmassiv. Mellan Båstad och Torekov passerar du utsiktsplatsen Knösen och klippmassivet Hovs hallar intill Skälderviken. Hela sträckan på dryga 25 kilometer bjuder på vackra utsiktspunkter och vandringsvänliga stigar i en fin blandad vegetation. Skåneleden tar dig upp på höjd och ger dig därför en spektakulär utsikt ut över Hovs hallar. Platsen är även ett populärt picknickstopp.
.
4. Kullaberg
Skånes tropiska halvö och vår absoluta favorit. På en relativt liten yta får du uppleva en unik variation av bokskogar, branta klippformationer och hisnande utsiktspunkter i direkt anslutning till Skälderviken och Öresund. Flickorna Lundgrens café och Systrarna på Piren är populära matställen, som vi också besökte. Andra unika utflyktsmål är Kullabergs många grottor, korallrev, Naturum, Nimis flytvedsbygge och Mölle hamn. Har du ont om tid och vill välja ett besöksmål i Skåne rekommenderar vi varmt Kullaberg.
.
5. Ales stenar och Hammars backar
Skånes Highway One. Spring eller vandra intill havet på höga mjuka platåkullar. Glöm bara inte att kontrollera så att det inte är skjutvarning utfärdad. Det är nämligen ett militärt övningsområde.
Stanna till vid Ales stenar och fascineras av den uråldriga skeppsformation som är daterad till 500–1000 e.Kr.
Området är även ett populärt tillhåll för skärmflygare. Nedom Ales Stenar kan du unna dig en matbit på Kåsebergas fiskrestauranger. Vi hade en känsla av att vi svävade fram när vi sprang över gräskullarna.
Denna placerar sig som topp tre på favoritlistan.
.
6. Söderåsen
Skånes Grand Canyon. Här möts du av vida utsikter över djupa sprickdalar, mäktiga rasbranter och porlande bäckar. Den dramatiska naturen uppstod på dinosauriernas tid när kontinentalplattorna kraftigt kolliderade med varandra. Kopparhatten har den bästa utsikten. På hösten råder färgexplosion i nationalparken. Det här var den andra gången som vi besökte nationalparken och vi kommer säkerligen att besöka den igen. Topp två av våra favoriter.
.
7. Skanör Falsterbo
Skånes Riviera. Här får du uppleva silkeslena finkorniga sandstränder, korallblått hav, mysiga fiskerestauranger med en annorlunda utsikt över vackra Öresundsbron. Terrängen varierar mestadels mellan sandstränder, stigar och grusvägar. En till tre dagar är rimligt för den som vill uppleva Skånes soliga Riviera. Vår dag på Skanör Falsterbo förärades med sällskap av vår kära kollega Anna från Hermelinen.
.
8. Målgången på Ven
Skånes lilla sagoö. När du äntrar Ven med båt är det som att komma till ett annat land där tiden har stått stilla. Ön ligger mitt ute i Öresund mellan Danmark och Sverige och är en upphöjd platå som ligger 39 meter över havet. De stora fälten i grönt och gult vittnar om markens lämplighet för jordbruk. Platsen fungerar utmärkt som en dagstur för cyklisten. Tycho Brahes museum är ett populärt turistmål.
Det hade hunnit bli den 8 augusti och hela 52 dagar hade passerat sedan starten i Hårsjö. Handen på färjan som går mellan Landskrona och Ven blev målgången för hela vårt äventyr. Stolthet, lycka, glädje, tomhet, vemod och saknad. Det var med blandade känslor, som vi klev ombord på färjan tillbaka till fastlandet. Vi hade träffat så många fina människor längs vår väg samtidigt som vi hade förmånen att följa naturens utveckling i Skåne under hela sommaren. Hallon, björnbär, hasselnötter, ekollon, äpplen, kalvar, lamm, föl och ormar ... ja, allt hade mognat eller på annat sätt vuxit sig större. Vilken häftig känsla det var att få vara med om detta.
.
9. Att träffa släkt och vänner
Ett av våra stora mål med äventyret var att träffa Oscars släkt och vänner, som finns utspridda över hela landskapet och inom rimligt avstånd till Skåneleden. Detta gjorde att vi kunde tillbringa mycket tid med nära och kära trots att vi ständigt befann oss på resande fot. De har varit ett stort stöd på alla möjliga sätt under vår resa.
.
10. Övernattningarna
Alla övernattningar bokades innan avfärd, vilket rekommenderas. Beläggningen är nämligen hög på sommaren. Vi hade på förhand kollat upp standarden och lokalisationen för att boendena skulle matcha våra önskemål. Dessa uppfylldes med råge. Vi fick bo i en exklusiv grotta, på mysiga vandrarhem och högklassiga hotell. Vi använde oss även av privata boenden, som vi kunde boka via en internetsida. Att komma fram, trötta och hungriga efter en hel dag ute i naturen, gör att de där vänliga leendena som vi möter värmer extra gott i våra hjärtan.
Erika Nilsson-Waara och Oscar Detmer
.
”Vi tog ett kvällsdopp innan vi kröp ner i sovsäckarna.
Morgonen bjöd på ett helt stilla Femunden.”
.
Linnea Nilsson-Waara paddlade 805 kilometer tillsammans med sin sambo Niclas Bentzer. Hunden Storm hängde med en bit på vägen. Här listar de sina tio höjdpunkter från äventyret.
.
I juni 2018 startade vi vår paddling längs Nordens längsta vattenväg. En resa från Härjedalen, genom den norska fjällvärlden och de värmländska skogarna, över Vänern och vidare mot Västerhavet. Den totala sträckan landade på 805 kilometer och tog oss 31 dagar att genomföra. Med tanke på distansen och tiden förstår ni säkert att det är svårt att välja ut vad som har varit bäst.
.
1. Käringsjön, Härjedalen
Denna plats utgör den paddlingsbara starten, men själva källan där de små vattendroppar som sipprar ut från berget blir en liten fjällbäck, hittar du ytterligare några kilometer sydöst på ett fjäll som heter Brändstöten. Käringsjön ligger i Rogens naturreservat i Härjedalsfjällen. Det stora, orörda området är hem för myskoxar, renar, järv och många andra djur. Trots att det ligger så avlägset från civilisation finns ett året-om-boende som erbjuder både stug- och kanotuthyrning. De eminenta värdarna Per-Roger och Kerstin bor här. En höjdpunkt med alla turer är människorna vi möter. Per-Roger kan området som sin bakficka och vi fick många värdefulla tips inför första delen på vår tur. Det vi fascinerades mest av var tystnaden och det sammansatta sjösystem som finns i detta område. Många kommer hit för vandring och skidåkning. Till STF Rogenstugan är det cirka fem kilometer. Det går att ta sig hit med bil, men endast sommartid.
.
2. Femunden
Norges tredje största sjö och är cirka fem mil lång. Den norra delen nås endast med båt alternativt till fots. Först vid Elgå, som ligger tre mil söderut finns bilväg. Pricka in en vindstilla dag och glid fram med kanoten över spegelblankt vatten. På både södra och norra änden finns inbjudande tältplatser. Den södra änden nås via bilväg. Har du kanot kan du enkelt ta dig från Femundsenden och norrut två kilometer till ett naturreservat som heter Smalodden. Här har du utsikt över det majestätiska 1700-höjdmetersfjället Rendalssölen, även kallad för ”Drottningen” (när du ser fjället förstår du varför). På västra sidan om Smalodden finns en sandstrand. Här tog vi ett kvällsdopp innan vi kröp ner i sovsäckarna. Morgonen bjöd på ett helt stilla Femunden med ett Rendalssölen som speglade sig i vattnet.
På bilderna: Lägret på Smalodden och Storm anpassade sig snabbt till livet som kanothund.
.
3. Galtsjöen (Galtströmmarna), Norge
Ligger söder om Isterfossen. Här finns öringsfiske i världsklass. Klart vatten och med fantastisk fjällutsikt. Vi passerade flertalet flugfiskare som stod och kämpade med fiskar på kroken.
.
4. Klarälven, Värmland
Med sina 460 kilometer erbjuder Klarälven fantastiskt fin paddling. Det är några partier som man måste lyfta förbi, bland annat Strängforsarna och nio kraftverk. Norra delen går genom en dramatisk dalgång och längre söderut lättas landskapet upp med mer civilisation och vidder. Ska vi välja ut några guldkorn på denna del så säger vi Sysslebäck med de delikata chokladpralinerna och lokalproducerade maten från restaurangen Nedergårdens natur och vilt. Även Ekshärad med sin kyrka och Hantverksgata är värt ett besök liksom konstmuseet i Deje gamla kraftstation. På Klarälven är det många som väljer att hyra och bygga sig en timmerflotte för att lugnt färdas på älven och lägga till vid alla de sanddyner som finns.
På bilderna: Lokalproducerad mat i Sysslebäck och Ekshärad och Hantverksgata.
.
5. Karlstad, Värmland
Inte oväntat sken solen när vi kom fram. Karlstad är en trevlig stad med fin arkitektur, bra restauranger och fina promenadstråk längs med vattnet.
På bilden: Här glider vi genom Karlstad. Storm har gjort klart sin tur och vi byter farkost till havskajaker.
.
6. Lurö skärgårds naturreservat, Vänern
Att paddla eller att ta båten genom Eskilsäters skärgård och över till Lurö skärgård är ett måste för alla som gillar att färdas på vatten. En bra utgångspunkt är att starta från Ekenäs. Härifrån är det cirka tio kilometer till Lurö och du färdas genom ett jitter av små öar. Vid blåst skyddar öarna, så länge du håller dig ”inskärs”, det vill säga på rätt sida i förhållande till vindriktning, men självklart ger man sig inte ut i vilket väder som helst. Här finner du genuin skärgårdsmiljö med möjlighet att bo på ett fint vandrarhem och med mycket god mat. Vi åt smörstekt abborre med dillstuvad potatis och picklad rödlök. På Lurö finns många fina vandringsleder och båttransport kan ordnas.
På bilden: Vi äter smörstekt abborre med dillstuvad potatis och picklad rödlök. Så gott!
.
7. Kållandsö
Vänerns näst största ö som ligger i Lidköpings kommun, närmare bestämt 20 kilometer från Lidköping. Bilväg finns, men för vår del paddlade vi 12 kilometer från Lurö. Denna etapp är inte att rekommendera för vem som helst och kräver viss kunskap och framför allt bra väderförhållanden. Ön är ett omtyckt turistmål med bland annat Ekens skärgård, Spikens fiskeläge (här stannade vi och köpte glass och fika) och Läcköslott. Utanför Kållandsö finns massivs med små öar dit många åker, antingen med båt eller kanot för att ”hitta sig en egen ö”.
På bilden: Härligt bad i Vänern.
.
8. Trollhättan
Ligger längs med Göta älv. Här öppnades den första helt genomförda slussanläggningen år 1800. Vi passade på att besöka slusscaféet som hade chokladbollar vi varmt kan rekommendera.
På bilden: Chokladbollarna på Slusscaféet.
.
9. Solnedgångar
Detta kan såklart ses från många olika ställen. Tacksamt är även att vara vid vatten för att få se det den glödande bollen glida ned bakom bergen eller horisonten. På Vänern och längs med Klarälven bjöds vi på många sådana tillfällen.
.
10. Att semestra på hemmaplan och med familjen
Vi är oerhört glada att ha genomfört denna tur, både på hemmaplan (i Sverige) och tillsammans med varandra. Vår hund Storm följde med ända till Karlstad för att sedan tacka för sig då vi bytte farkost till enmans-kajaker. Vi slår ett slag för att upptäcka det som finns nära dig. På Länsstyrelsens hemsida finns många bra tips på naturreservat och nationalparker att besöka medan kommunens hemsida ofta har bra information om olika vandringsleder, fiskeplatser och andra utflyktsmål.
Linnea Nilsson-Waara och Niclas Bentzer