Videon är inte längre tillgänglig
Många minns säkert UFF och deras gula klädinsamlingslådor. Mellan UFF och den sektliknande Tvindrörelsen fanns tydliga kopplingar. I början av 2000-talet briserade skandalen. Enorma belopp hade förskingrats för att berika ledarna, som än idag är på flykt undan danskt rättsväsende.
Den svenska grenen av UFF misstänktes inte för brott i samband med detta. Skandalen fick dock återverkningar och 2002 förlorade UFF sitt 90-konto. Ett år senare gick UFF i Sverige i konkurs.
Redan då fanns en man vid namn Trond Narvestad med och 2004 bildades Humana Sverige. De gula insamlingslådorna bytte färg till grönt, men kritiken har fortsatt och något 90-konto har inte Humana Sverige idag. Trond Narvestad har en ledande position i verksamheten.
Ingen insyn
– Det är inget lagkrav på att ha 90-konto och vi har ingen insyn i deras verksamhet, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk Insamlingskontroll.
Är det något man ska tänka på som givare?
– Väljer man att ge till organisationer med 90-konto så vet man att det finns kontroll. Det finns krav som ska uppfyllas, bland annat ska minst 75 procent gå till ändamålen, säger Hörnblad.
Den som skänker till Humana Sverige måste alltså själv bedöma om organisationen är seriös.
Per Svärdsudd, ordförande för Röda Korset i Piteå, känner inte till Humana Sverige, men han säger så här.
– Ett 90-konto talar för att det handlar om seriös verksamhet och det tycker vi att man ska tänka på som givare.
På varningslistan
I samband med att UFF blev Humana Sverige drogs verksamheten med stora skulder och inte mycket av de insamlade medlen gick till hjälpverksamhet. Trond Narvestad har hävdat att Humana Sverige är en helt ny organisation, men kritiken har varit kraftig.
För några år sedan gick endast tre procent av intäkterna på 19,4 miljoner kronor till bistånd och information. Hur mycket som idag går till ändamålen är svårt att veta, men uppenbarligen inte tillräckligt.
FRII (Frivilligorganisationernas insamlingsråd) som håller koll på branschen har satt upp Humana Sverige på sin varningslista.
Trond Narvestad har tidigare sagt att han inte förstår kritiken mot Humana Sverige och han säger att de insamlade kläderna säljs i scond hand-butiker för att få in pengar. Andra uppgifter gör gällande att företaget Malmtex AB köper upp kläderna. Malmtex AB är också omdiskuterat och kritiserat.
PT har sökt Trond Narvestad.