Tusentals länsbor hos fogden

Många norrbottningar klarar inte av sin ekonomi. Närmare 9 000 personer i länet har skulder hos kronofogden på sammanlagt 1,5 miljarder kronor. Bland de mest skuldsatta finns ett gift par i Älvsbyn med 19 miljoner kronor i skulder.

SMS-lån är en välkänd skuldfälla. Ändå är det många som fastnar i den.

SMS-lån är en välkänd skuldfälla. Ändå är det många som fastnar i den.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2011-01-05 06:00

Svenskarna får allt svårare att betala sina räkningar. Det märker kronofogden av.

- Vi har under flera år sett att det är en generell ökning av antalet personer i kronofogdens register. Det är en naturlig utveckling för det konsumtionssamhälle vi lever i, där mer konsumeras och då blir också räkningarna hos oss fler, säger Anna Jansson, kommunikatör på kronofogden.

Unga i skuldfällor
Bland unga är det allt fler som hamnar i skuldfällor.

- Andelen ungdomar i våra register ökar. Det är svårt som ungdom att hålla ordning på alla olika val i form av bredband, tv, mobil, el och andra tjänster där det gäller att hitta bra avtal. Många har bundit upp sina kostnader i räkningar och ändras inkomsten är folk mer sårbara.

I dag har 8 821 norrbottningar skulder registrerade hos kronofogden. Den totala summan uppgår till 1,5 miljarder kronor. Bara i Piteå finns 1 137 personer registrerade hos kronofogden. Tillsammans är de skyldiga 165 miljoner kronor. Det gör att Piteå hamnar på 94:e plats i landet.

Föga förvånade har Luleå flest skuldsatta i länet: 2 591 personer som är skyldiga 387 miljoner kronor.

Älvsbypar skuldsatt
Bland alla invånare i Norrbotten finns en del som har skulder på många miljoner. Toppar listan gör en man från Gunnarsbyn med 17 miljoner kronor i skulder. Hans fru är skyldig 10 miljoner kronor.

- Oftast är det personer som har drivit näringsverksamhet som har så stora skulder, säger Anna Jansson.

Ett gift par i Älvsbyn, delar sjätteplatsen i skuldligan. Båda har varsin skuld på 9 488 454 kronor. Totalt blir det nästan 19 miljoner kronor. Paret har inte något företag.

En Älvsbybo återfinns även på nionde plats med 8,4 miljoner kronor i skulder. Han har tidigare drivit företag som gick i konkurs.

Kronofogden letar hela tiden aktivt efter möjligheten att få in pengar från skuldsatta.

- Det vanligaste är att en utmätning sker genom att en del av lönen tas varje månad. I övrigt tittar vi också på lösöre i hemmet.

Klara rättigheter
Men den som är skuldsatt har ändå klara rättigheter.

- Vi kan inte ta vad som helst. Alla har rätt till en normal levnadsstandard och den nivån har höjts med tiden. Tv, soffa, köksmöbler, sängar, dvd-spelare hör till sådant som får vara kvar, om det nu inte är av extraordinär kvalité. Då får ägaren sälja det och skaffa billigare saker istället.

Andra inventarier och fastigheten risker dock att bli såld - men bilen får den skuldsatta ofta behålla.

- Om den behövs för att personen ska ta sig till arbetet så blir ju inte ekonomin bättre av att ta den. Men är det en jättefin bil får man sälja den och köpa en billigare.

- Men finns det inga tillgångar vi kan ta så är det inte så mycket vi kan göra. Då får vi avvakta till det finns, säger Anna Jansson.

FAKTA Skuldsatta hos Kronofogden

Arjeplog: 104 personer, 16,4 miljoner kronor.

Arvidsjaur: 189 personer, 23,1 miljoner kronor.

Piteå: 1 137 personer, 164,5 miljoner kronor.

Älvsbyn: 308 personer, 76,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om