Tusentals sjuka kan tappa sina bidrag

Många långtidssjukskrivna går en oviss framtid till mötes. 1 januari träder begränsningarna i den nya sjukförsäkringen i kraft och tiotusentals svenskar kan mista sina sjukbidrag. Facken rasar och kräver att regeringen inför en utförsäkringsspärr.

Annalena Eriksson, ordförande för Kommunal i Piteå, tror att sjukpenningen kommer att klippas för många långtidssjukskrivna efter årsskiftet. LO och TCO instämmer och kräver att en utförsäkringsspärr snarast ska införas. (Arkivbild) FOTO: Maria Johansson

Annalena Eriksson, ordförande för Kommunal i Piteå, tror att sjukpenningen kommer att klippas för många långtidssjukskrivna efter årsskiftet. LO och TCO instämmer och kräver att en utförsäkringsspärr snarast ska införas. (Arkivbild) FOTO: Maria Johansson

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-12-20 06:00
1 juli i somras började regeringens nya sjukförsäkringsregler att gälla.
Efter nyår har det gått sex månader och enligt den fastslagna rehabiliteringskedjan ska sjukskrivnas arbetsförmåga då bedömas mot hela arbetsmarknaden.
Anses den sjuka klara något jobb, även om det inte finns hos nuvarande arbetsgivare, blir han eller hon av med sin sjukpenning.
- Det är en bedömning från fall till fall. Sedan den nya lagen kom ska sjukskrivningen omprövas efter 181 dagar och då ser vi risken att sjukpenningen klipps, säger Annalena Eriksson, ordförande för Kommunal i Piteå.
307 Pitebor
Statistik visar att 5 400 norrbottningar riskerar att drabbas inom ett och ett halvt år. I Piteå väntas 307 personer bli utförsäkrade och det motsvarar 1,23 procent av invånarna i arbetsför ålder.
- Har den sjukskrivne en anställning är risken stor att arbetsgivaren köper ut honom eller henne. Den drabbade blir då arbetssökande hos arbetsföremedlingen. Om sjukskrivningen varat längre än fem år utbetalas ingen a-kassa och då återstår bara socialbidrag, säger Eriksson.
Skarp kritik
De fackliga organisationerna TCO och LO riktar skarp kritik mot regeringens politik i ett pressmeddelande. Förbunden kräver att en utförsäkringsspärr införs i sjukförsäkringen.
- Införs inte denna spärr kan många människor med ohälsa lagom till jul- och nyårshelgen få ett mycket hårt paket med besked om att de riskerar att gå miste om såväl sjukpenningen som anställningen, skriver Sture Nordh, ordförande i TCO och Ulla Lindqvist, vice ordförande i LO.
Besked om indraget sjukbidrag kommer med posten. Om detta sker är det viktigt att gå till arbetet, eller arbetsförmedlingen om man är arbetslös, nästa vardag. Annars kan inkomsten skrivas ned till noll vilket drabbar andra ersättningar.
FAKTA Nya sjukförsäkringen
Sjukpenningen är begränsad till ett år. Men för dig som är sjuk ännu längre tid eller mycket allvarligt sjuk finns möjlighet att få fler sjukpenningdagar.
Under den period som du är sjuk kommer din förmåga att arbeta att prövas regelbundet.
De första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte klarar av ditt vanliga jobb.
Från dag 91 till dag 180 har du rätt till sjukpenning om du inte kan göra något arbete alls hos din arbetsgivare.
Från och med dag 181 kan du bara få sjukpenning om du inte klarar av något jobb på hela arbetsmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om