Svårt för restaurangbranschen hitta personal

Under pandemin har många restauranganställda tvingats lämna branschen. Nu är personalbristen skriande på många håll. "Vi skulle behöva styrka upp men hittar inte folk", säger Mari Wigren på Ångbryggeriet.

Uppemot 50 000 restauranganställda varslades eller sades upp under pandemin. Hur många som helt lämnat branschen vet man inte men rekryteringsproblemen har ökat.

Uppemot 50 000 restauranganställda varslades eller sades upp under pandemin. Hur många som helt lämnat branschen vet man inte men rekryteringsproblemen har ökat.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Piteå2021-10-28 11:45

Mari Wigren driver restaurangerna Ångbryggeriet i Piteå och Arkipelag i Luleå. Hon konstaterar att det även innan pandemin var problem att hitta personal.

– Restaurangutbildningarna på gymnasiet har ju under många år inte haft fullt i sina årskurser vilket givetvis påverkat tillgången på utbildad personal. Det är jättetråkigt för det här är ju världens roligaste bransch!

Hon upplever att rekryteringsproblemen blivit ännu värre efter pandemin.

– Många avskedades eller permitterades och osäkerheten kring ekonomin gjorde att många sökte sig till andra jobb. Det finns ju de som är kvar men löneanspråken är höga och det finns inte en chans för en mindre krögare att kunna ta in någon för den lönen.

Ingen i hennes egen personal sades upp under pandemin men trots det räcker de anställda inte till nu när restriktionerna är borta. Mari Wigren skulle behöva rekrytera såväl kockar som serveringspersonal, och förstås extrapersonal, som kanske är det allra svåraste att hitta.

– Vi har fått anpassa oss efter den styrka vi har. Vi kan inte satsa på kvantitet utan måste satsa på kvalitet. Vi tar in färre gäster men ser till att de får jäkligt bra service.

Mari Wigren konstaterar att de som söker jobb oftast inte har någon erfarenhet. Att ha tid och resurser att lära upp någon är svårt.

– I Luleå har vi en kille utan utbildning och erfarenhet men med ett genuint intresse, han pluggar på sidan om och är otroligt arbetsvillig och vill lära sig. Träffar man en sådan person är man ju villig att lära ut allt man kan, men att hitta en sådan är lika stor chans som att vinna på triss, menar hon.

Positivt för framtiden är dock samarbetet med restaurangprogrammet på Strömbackaskolan.

– Det finns intresse och glöd och det är hoppfullt. För vad skulle vi göra utan restauranger?

Även på Centrum krog i Piteå känner man av rekryteringsproblemen.

– Men det är inte något jättestort problem. Vi behöll alla anställda under pandemin för vi visste att det skulle bli problem att hitta ny personal senare. Men extrapersonal är absolut svårt att hitta, säger Ida Åhman, restaurangchef.

Hon konstaterar att det är en helt annan arbetsmarknad idag än när hon själv var ung.

– Då stod man på kö för extrajobb på helgerna, vi var säkert 15 stycken som de kunde ringa när det behövdes. Så är det inte i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!