- Skogsbranschen behöver anställa folk när 40-talisterna går i pension. Dessutom finns hela tiden ett generellt behov av kunnig personal, eftersom branschen blir alltmer teknik- och kunskapsintensiv, säger David Erixon, som tillsammans med Josefin Grahn och Sofia Carlsson reser landet runt och informerar gymnasieelever.
Framtidsresan vänder sig i första hand till elever i årskurs 2 och 3 på de naturvetenskapliga, tekniska och samhällsvetenskapliga programmen, samt till yrkesinriktade program med inriktning mot skogsindustrin.
- Skogsindustrin är en framtidsbransch, men vi poängterar att man ofta behöver en vidareutbildning. Det kan vara KY-utbildning, universitetsstudier eller annan typ av utbildning, säger Josefin Grahn.
På en av stationerna fick man bara prata engelska, och där betonades de internationella perspektiven inom branschen. Eleverna fick också hjälp med framtidsfunderingarna genom att fylla i en framtidsguide där de drog linjer från gymnasiet till olika alternativ.
Dessutom betonades vikten av internationella erfarenheter.
På den tredje stationen diskuterades det bredteknologiska perspektivet, och där fick eleverna också veta mer om några av de yrkesgrupper som finns inom skogsindustrin.
- Större pappersbruk har 130 olika yrkesroller, bland annat forskare, säljare, virkesköpare, produktionsplanerare, processoperatörer och produktutvecklare, så det finns en enorm bredd, säger David Erixon.
Temadagen avslutades med rollspel, där eleverna delades in i olika forskningsteam som spånade fram nya produkter av papper, trä eller inom IT-teknik.
Och eleverna verkade vara väldigt nöjda med temadagen.
- Bra och spännande, tyckte 16-årige Timmy Öhult på Strömbackaskolans elprogram.
Han fick medhåll av Erik Lindgren i klass EC1b.
- Kul att vi får lära oss mer om skogen.