En gång var fjärde vecka töms den gröna soptunnan för villaägare. Den bruna tunnan för matavfall töms varannan vecka. Under högsommaren när solen värmer frodas bakterier och lukten och flugorna kan vara plågsamma.
– Hur ofta vi tömmer tunnorna är ett beslut fattat av kommunfullmäktige, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef för avfall och återvinning, Pireva.
För att undvika problemen råder han att soptunnorna placeras i skuggan.
– Är man bortrest så ställer man ut tunnan och det är klart att det kan börja lukta då. Allt fler låter också soptunnorna alltid stå vid vägkanten och är det sol så blir lukten värre.
Maskar i komposttunnan är inte ovanligt.
– Det är fastighetsägaren som ansvarar för att hålla tunnorna rena. Till flerfamiljshus finns det entreprenörer man kan leja som sköter rengöringen av tunnorna.
Analyser av hushållsavfall som görs återkommande visar att hushållen slarvar onödigt mycket med sorteringen. Bland det brännbara återfanns farligt avfall såsom batterier och lampor.
LÄS MER: Sortera – bra för miljö och plånbok
Redan nu finns kommuner i landet som har ett annat sopsorteringssystem. Där får villaägarna en stor tunna med flera fack där sorteringen görs. Återvinningsstationen är därmed inte lika aktuell längre.
– Vi kikar på olika lösningar. Det finns också så kallad optisk sortering där avfallet slängs i påsar med olika färger.
Själv tror Lundholm att sorteringen av avfallet skulle bli bättre med en tunna med fyra fack. Det blir helt enkelt lättare för konsumenterna.
– Men problemet är att ansvaret för soporna är uppdelat där kommunen har ansvar för mat och brännbart och det övriga är producentansvar. Det är producenterna som är ansvariga för återvinningsstationerna och det råder okunnighet om det, säger Kjell Lundholm.
I väntan på ett politiskt beslut i frågan står utvecklingen stilla i Piteå.
– Det är ett vakuum och vi står och stampar när vi inte vad som händer. Vi bevakar frågan och på sikt tror vi att till exempel fyrfackstunnor kommer eller något annat system med fastighetsnära insamling. Om kommunen får hela ansvaret över soporna tror jag vi får ett bättre resultat med avfallet.
Men innan ett beslut om exempelvis nya tunnor med fyra fack kommer så ska mycket utredas. Bland annat finansiering av nya sopbilar och nya soptunnor.
– Jag antar att det då blir högre renhållningsavgift, men det kan kanske konsumenterna vara beredda att betala för bättre service.