Tung trafik beskattas

Genom en vägslitageskatt kan den tunga trafiken i större grad bära de kostnader den orsakar på samhällsekonomin, så som vägslitage och föroreningar.

Av utredningsdirektiven om vägslitageskatt framgår att möjligheten till geografisk differentiering av skatten också ska utredas.

Av utredningsdirektiven om vägslitageskatt framgår att möjligheten till geografisk differentiering av skatten också ska utredas.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2016-10-23 04:55

Så står det på regeringens hemsida och är en grundbult i den utredning i frågan som nu pågår. Skatten ska omfatta svenska och utländska lastbilar som trafikerar de svenska vägarna och tanken är att en vägslitageskatt (kilometerskatt) ska bidra till att regeringens mål om att minska miljöpåverkan från transportsektorn nås.

Vidare att skatten ska bidra till att vissa långväga godstransporter flyttas från lastbil till tåg och sjöfart, att det ska bli lättare att styra mot mer miljöanpassade lastbilar samt öka möjligheterna till kontroll av regelefterlevnaden i stort bland de aktörer som utför tunga vägtransporter.

Utredningen ska också ta fram ett förslag till teknisk lösning och nödvändiga förfaranderegler för en vägslitageskatt.

Ett mål är hur man ska få bukt med cabotagetrafiken och dess följder för lokala åkerier.

Enligt Svensk Åkeritidning handlar det om att "kontrollen ska ske med hjälp av fasta och mobila kameror längs vägarna, vid alla landsgränser och på upp till 400 platser inom landet. Därtill ska bemannade vägkontroller kontrollera kör- och vilotider, cabotage, överlast med mera".

Överträdelser ska kunna leda till sanktionsavgifter och fordon kvarhållas tills vägskatten är betald.

I utredningsdirektiven (Dir 2015:47) nämns också möjligheten att införa så kallad "geografisk differentiering av skatter". Detta skulle möjligen kunna gynna norra Sverige och övrig glesbygd när utformningen och omfattningen av skatteuttaget med konsekvensanalyser presenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om